Отборът на Херта Берлин допусна домакинско поражение с минималното 0:1 от шампиона Байерн Мюнхен в мач от 20-ия кръг на германската Бундеслига. Единственото попадение отбеляза Кингсли Коман в 21-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
77 снимки

"Баварците" не изиграха най-добрия си двубой, но съумяха да стигнат до трите точки не и без помощта на късмета при удара на Коман. Преди това и Роберт Левандовски изпусна дузпа. През втората част Херта имаше няколко отлични възможности да изравни, но вратарят Мануел Нойер спаси всичко, което можа. По този начин той успя да запише "чиста" мрежа №200 в Бундеслигата. 

С тозу успех "баварците" остават твърдо на първото място с актив от 48 точки, с десет повече от РБ Лайпциг, които играят своя двубой от кръга през уикенда. Херта са 15-и с 17 точки, точно над зоната на изпадащите. Възпитаниците на Ханзи Флик ще пътуват за Катар, където ще срещнат египетския Ал Ахли на 1/4-финалите на Световното клубно първенство. За Херта пък предстои гостуване на Щутгарт.


Първата голова ситуация дойде още в третата минута и бе на сметката на домакините. Владимир Дарида изведе отлично в наказатеното поле Доди Локебакио, който стреля леко под ъгъл, но Мануел Нойер блокира.  

Две минути след това подобна ситуация се разигра в наказателното поле на Херта, като Лерой Сане бе изведен в пеналтерията и шутира, но Руне Ярстейн спаси. 

В осмата минута Кжиштоф Пьонтек стреля от сериоезн ъгъл отдясно, но без проблеми за капитана на гостите. 

Две минути по-късно "баварците" получиха право да изпълнят дузпа. Вратарят Ярстайн препъна излезлия сам срещу него Сане, който се строполи на тревата и съдията назначи наказателния удар. Роберт Леванодвски се зае с изъплнението, като стрел в долния десен ъгъл, но Ярстайн се реваншира и отрази изстрела на поляка.   

В 14-ата минута Херта организира опасна контраатака, която завърши със силен удар на Пьонтек от границата на наказателното поле, който обаче Нойер изби над гредата. 

В 21-ата минута обаче Байерн откри резултата. Никлас Зюле прати дълга топка на левия фланг, където тя бе овладяна от Томас Мюлер. Той комбинира с Кингсли Коман пред наказателното поле, французинът шутира, като се получи се рикошет в капитана Никлас Щарк и придоби такава траектория, която прехвърли Ярстайн, удари се в напречната греда и влезе във вратата - 0:1. 

Четири минути след това отново Коман излезе на чудесна позиция в пеналтерията и стреля, но този път стражът на Херта спаси.  

В последната минута от редовното време на първата част Левандовски изпревари излезлия извън наказателното поле Ярстайн и стреля с глава от сериозна дистанция, но топката излезе  в аут. 

Втората част започна с шанс за "баварците". В 47-ата минута Серж Гнабри проби отлично в половината на Херта и стреля силно от границата на наказателното поле, от Ярстайн парира в ъглов удар. 

В следващите минути положенията пред двете врати липсваха, а над Берлин продължаваше да вали обилно сняг. 

В 62-ата минута Доди Локебакио бе изведен зад защитата на Байерн, напредна и след това комбинира с току-що появилия се Неманя Радонич, който с първото си докосване успя да вкара топката във вратата на Нойер. Страничният съдия чак след това вдигна флага за засада на Локебакио.  

Шест минути след това Матео Гендузи нахлу отдясно и стреля от малък ъгъл, но Нойер спаси.

В 76-ата минута Левандовски бе изведен отдясно в наказателното поле и стреля по тревата в близкия ъгъл, но Ярстайн успя да спаси с крак. 

Пет минути след това "баварците" можеха да останат с човек по-малко, но реферът Роберт Шрьодер пожали Бенжамен Павар, като не му показа втори жълт картон.

В 87-ата минута домакините организираха чудесна атака по левия фланг, където Радонич напредна на скорост, влезе в наказателното поле, справи се с Дейвид Алаба и шутира, но право в ръцете на Нойер. 

Минута преди края на редовното време Херта създаде най-чистата си голова ситуация в двубоя и като по чудо не изравни. Гендузи изведе от своята половина Матеус Куня, който надбяга защитниците на Байерн и излезе сам срещу Нойер. Германският страж леко се подхлъзна и бе прехвърлен от Куня, но топката излезе на сантиметри от лявата греда на германския национал.   

Това бе и последната ситуация в двуобя. 


FT | ХЕРТА БЕРЛИН – БАЙЕРН МЮНХЕН 0:1 | КЛАСИРАНЕ В БУНДЕСЛИГАТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

0:1 Кингсли Коман 21'

Пропусната дузпа: Роберт Лeвандовски (Байерн) 11'

Стартови състави на двата отбора:

ХЕРТА БЕРЛИН (4-2-3-1): 22. Руне Ярстейн – 2. Петър Пекарик, 6. Никлас Щарк (к), 25. Жордан Торунарига, 17. Максимилиан Мителщадт – 18. Сантиаго Аскакибар, 29. Лукас Тусарт – 11. Доди Локебакио, 6. Влидимир Дарида, 10. Матуес Куня – 9. Кжиштоф Пьонтек

Старши треньор: Пал Дардай

БАЙЕРН МЮНХЕН (4-1-4-1): 1. Мануел Нойер (к) – 21. Люка Ернандес, 27. Дейвид Алаба, 4. Никлас Зюле, 5. Бенжамен Павар – 6. Джошуа Кимих – 29. Кингсли Коман, 7. Серж Гнабри, 25. Томас Мюлер, 10. Лерой Сане – 9. Роберт Левандовски

Старши треньор: Ханзи Флик


Главен съдия: Роберт Шрьодер, Германия

Стадион: „Олимпиащадион“, Берлин, Германия