Борусия Дортмунд се завърна на върха в Бундеслигата след трудна, но заслужена победа над РБ Лайпциг с резултат 2:1 в първи двубой от 23-ия кръг на първенството. Марко Ройс откри от дузпа в 21-ата, а Емре Джан удвои в 39-ата минута. Емил Форсберг намали в 74-ата минута, но това се оказа недостатъчно за нищо повече от почетна загуба.

Gulliver/GettyImages
70 снимки

"Вестфалци" показаха характер и показаха, че са си научили грешките от предишните мачове, където изпуснаха преднитата си, което им костваше загубата на точки. "Биковете" също не изиграха лош мач, а в самия край можеха да се спасят от загубата, но страхотни изяви на вратаря Александър Майер оставиха трите точки в Дортмунд.

По този начин Борусия, който десета поредна победа от началото на 2023-а година във всички турнири, се завърна на върха в класирането с 49 точки, с три повече от Байерн Мюнхен, който в събота гостува на Щутгарт. Лайпциг пък изпусна шанса да се доближи максимално до лидерите и остава на четвърто място с актив от 42 пункта, но петия Фрайбург е само с точка по-малко. В следващия кръг "жълто-черните" имат рурско дерби срещу Шалке 04, но преди това гостуват на Челси в ма-реванш от 1/8-финалите в Шампионската лига. За "биковете" пък предстои домакинство на Борусия Мьонхенгладбах следващия уикенд.

КЛАСИРАНЕ В ПЪРВА БУНДЕСЛИГАТА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Гостите от Лайпцг стартираха с опит за натиск и първи стигнаха до вратата на Александър Майер, който замени Грегор Кобел минути преди началото на срещата, след като швейцарецът получи травма. В петата минута Доминик Собослай получи топката фронтално срещу вратата пред дъгата на наказателното поле и шутира силно, но право в ръцете на Мейер.

Две минути по-късно „биковете“ имаха страхотен шанс да открият резултата. Собослай намери с хубав пас Кристофър Нкунку на левия фланг, който се завърна в титулярния състав на Лайпциг за първи път след лечението на контузията си, напредна добре, премина лесно покрай Емре Джан, но от чудесна позиция в наказателното поле стреля покрай вратата в аут. Още преди да е изтекла същата минута Амаду Айдара също шутира точно от дистанция, но в ръцете на Майер.

БГНЕС / BGNES
32 снимки

Въпреки първоначалния натиск на Лайпциг, домакините бяха тези, които първи пратиха топката в противниковата врата. В 13-ата минута Джуд Белингам предостави прекрасно дълго извеждащо подаване за Юлиан Брандт, който бе изпуснат от Йошко Гвардиол, като имаше проблеми с овладяването на топката, но все пак я прати във вратата на Янис Бласвих. Попадението обаче проверено със системата ВАР и впоследствие отменено заради игра с ръка на Брандт именно при овладяването на топката.

Все пак Борусия поведе в резултата в 21-ата минута, когато капитанът Марко Ройк бе точен от дузпа. Мариус Волф даде чудесен извеждащ пас с външната част на крака за Ройс отдясно в наказателното поле, а там вратарят Бласвих го събори и съдията посочи бялата точка. Капитанът на „жълто-черните“ се зае с изпълнението и прати топката точно до дясната греда на Бласвих, който уцели ъгъла, но не успя да спаси – 1:0.

Лайпциг опита да отговори и се настани в половината на домакините, но така и не успяваше да застраши сериозно вратата на Майер. в 35-ата минута Емил Форсберг центрира отляво към далечната греда, където Марсел Халстенберг бе изпуснат от защитата и засече топката, но над вратата.

Борусия обаче нанесе втори удар в 39-ата минута. Тогава Брандт центрира от свободен удар, топката беше изчистена, но попадна на крака на Емре Джан, който с удар пред дъгата на наказателното поле с левия крак прати топката във вратата на Бласвих, който не успя да реагира добре. Останаха и съмнения за рикошет в Нико Шлотербек, но голът беше записан на името на Джан – 2:0.

Три минути след старта на втората част Лайпциг можеше да се върне в мача. Бенямин Хенрихс комбинира с Андре Силва отдясно в наказателното поле, а португалецът нанесе хубв удар към далечния ъгъл с външната част на десния си крак, но топката премина много близо до дясната греда на Майер. 

В следващите минути настана спокойствие на терена, като „биковете“ имаха сериозно преимущество във владението на топката.

В 67-ата минута обаче Дортмунд можеше да стигне и до трети гол. Тогава Юлиан Риерсон центрира отляво в наказателното, където защитник на гостите изчисти с глава, но прати топката в краката на Ройс, който стреля с десния крак от чиста позиция, но вратарят Бласвих направи фантастично спасяване като изби над гредата в корнер.

Още в ответната атака обаче играч на домакините сбърка с подаването си назад за Майер, от което можеше да се възползва Нкунку, но стражът на „вестфалци“ успя да изпревари французина.

Минута по-късно Андре Силва беше изведен на чудесна позиция отляво в наказателното поле и стреля към вратата, но отново Майер спаси домакините.

В 71-ата минута Собослай нанесе хубав удар с десния крак от дъгата пред пеналтерията, но топката профуча покрай дясната греда на Майер.

Натискът на Лайпциг даде резултат и се върнаха в двубоя в 74-ата минута. Ксавер Шлагер изведе с хубав пас по въздуха резервата Давид Раум отляво в наказателното поле, който пък пусна пас по тревата към далечната греда, който бе засечен от Емил Форсберг – 2:1.  

Гостите така и обаче не успяваха да стигнат до нещо по-опасно пред вратата на Майер в следващите минути. Секунди преди изтичането на редовното време Юсуф Поулсен засече с глава центриране от левия фланг, но прати топката над вратата. 

В четвъртата минута от добавеното време обаче Лайпциг беше на косъм от изравняването. Йошко Гвардиол центрира отляво към далечната греда, където непокрит беше Тимо Вернер, който стреля силно, но Шлотербек беше застанал точно на голлинията и успя да предотврати сигурно попадение.

Последва ъглов удар, а след неговото изпълнение топката беше изчистена. Тя обаче попадна във Форсбург, който нанесе мощен изстрел, но вездесъщия тази вечер Майер отново спаси тима си.

По този начин Борусия устиска победата и се завърна на върха в Бундеслигата, поне за 24 часа.    


FT ⚽ | БОРУСИЯ ДОРТМУНД – РБ ЛАЙПЦИГ  2:1

1:0 Марко Ройс (дузпа) 21'

2:0 Емре Джан 39'

2:1 Емил Форсберг 74'

Първа Бундеслига, 23-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

БОРУСИЯ ДОРТМУНД (4-1-4-1)33. Александър Майер - 17. Мариус Волф, 25. Никлас Зюле, 4. Нико Шлотербек, 26. Юлиан Риерсон - 23. Емре Джан - 19. Юлиан Брандт ж.к., 22. Джуд Белингам, 6. Салих Йозджан ж.к., 11. Марко Ройс (к) ⚽  - 9. Себастиан Але 

Резерви: 1. Грегор Кобел (вр), 15. Матс Хумелс, 24. Тома Мюние, 30. Феликс Паслак, 13. Рафаел Герейро, 43. Джейми Биное-Битънс, 8. Махмуд Дауд, 7. Джовани Рейна, 20. Антони Модест 

Старши треньор: Един Терзич

РБ ЛАЙПЦИГ (4-2-2-2)21. Янис Бласвих - 23. Марсел Халстенберг, 32. Йошко Гвардиол, 4. Вили Орбан, 39. Бенямин Хенрихс ж.к. - 8. Амаду Айдара ж.к., 24. Ксавер Шлагер - 18. Кристофър Нкунку ж.к., 17. Доминик Собослай - 10. Емил Форсберг, 19. Андре Силва ж.к.

Резерви: 13. Ориан Ниланд (вр), 16. Лукас Клостерман, 22. Давид Раум, 2. Мохамед Симакан, 28. Кейдън Кларк, 44. Кевин Кампъл, 11. Тимо Вернер, 9. Юсуф Поулсен   

Старши треньор: Марко Розе


Главен съдия: Свен Яблонски, Германия

Стадион: „Сигнал Идуна Парк“, Дортмунд, Германия