Футболните мачове на професионално ниво в Германия няма да могат да се играят до края на календарната 2020 година. Тази прогноза направи вирусологът Йонас Шмид-Ханазит от Хамбургския институт за тропическа медицина "Бернхард Нохт" пред телевизонния канал NDR.

"Не е реалистично да очакваме сезонът да бъде завършен. Виждаме каква е ситуацията в Еропа и какво още ни очаква. Дори и да не бъдем ударени от вълната толкова силно, колкото се очаква, това не означава, че футболът ще може да започне веднага. Това със сигурност отново би влошило ситуацията. Говорим за времева рамка, която в най-добрия случай ще бъде достигната в началото на следващата година", заяви Шмид-Ханазит.

Германската футболна лига отложи всички мачове в Първа и Втора Бундеслига до 2 април, но надеждите на футболните функционери са първенствата да бъдат възобновени по някое време през май месец.

"Мачовете, дори и при закрити врата, ще карат хората да се събират заедно, за да ги гледат. Футболът е за развлечение и той трябва да бъде сред поставените на последно място неща в живота, които да рестартираме, когато се преборим с този коронавирус", добави още изтъкнатият учен./БТА