Старши треньорът на Борусия Дортмунд Марко Розе опита да облекчи натиска върху нападателя Ерлинг Халанд и да го остави да се възстанови от контузията си в бедрото на фона на въпросите на журналистите за това дали той ще играе за Норвегия по време на паузата за национални отбори.

Халанд не взе участие в съботната победа над Аугсбург с 2:1. В негово отсъствие „жълто-черните“ стигнаха до успеха благодарение на головете на Рафаел Герейро и Юлиан Брандт. Голямата звезда на тима Халанд пропусна още поражението миналия уикенд от Борусия Мьонхенгладбах и победата в Шампионската лига над Спортинг Лисабон във вторник.

„Не е моя работа да давам надежда“, каза Розе след победата над Аугсбург.

„Всичко, за което мога да ви кажа, е статуквото. Ерлинг се опитва да играе от дни. Който го познава, също знае, че той винаги иска да играе. Той не успя да участва в мача от Шампионската лига през седмицата. Всичко започна в Гладбах. И той ми каза много навреме: „Бих искал да играя, но не мога да се движа по начина, по който искам. Дори не мога да ходя“. Това е статуквото, с което работим и мисля, че би било умно, ако всички спрем да спекулираме. Разбирам норвежката федерация. Той е човешко същество, а не машина. Ако не стане, значи не става. Ясно е, че трябва да го възстановим както за Борусия Дортмунд, така и за националния отбор на Норвегия“, продължи наставникът.

„Играхме два мача без него, както и днес (б.р. вчера), нещата не изглеждат добре и относно националния отбор. Това е, което казва и Ерлинг и ние трябва да облекчим натиска и да не питаме за състоянието му всеки ден. Трябва да му позволим да се възстанови“, каза още Розе.

Халанд вкара 68 гола в 67 мача за Дортмунд, откакто пристигна от РБ Залцбург през януари 2020 година. През настоящата кампания той вече има 11 гола в седем мача във всички турнири.

Дортмунд пък върви втори в Бундеслигата, на точка зад шампиона Байерн Мюнхен, който трябва да приеме Айнтрахт Франкфурт по-късно днес.