Отборът на Майнц 05 спечели напълно заслужено с 2:1 срещу шампиона Байерн Мюнхен двубой от 31-ия кръг на германската Бундеслига. Джонатан Михаел Буркардт откри още в третата, а Робин Куайсон удвои в 37-ата минута. Роберт Левандовски върна едно попадение в четвъртата минута от добавеното време на срещата, което се оказа напълно недостатъчно за гостите. При победа днес "баварците" щяха да завоюват титлата в Германия за девети пореден път. 

Gulliver/GettyImages
34 снимки

Байерн изигра изключително посредствен двубой, в който почти не успя да създаде чисто голово положение. Всъщност, възпитаниците на Ханзи Флик можеха да изостават доста по-сериозно още през първата част, когато домакините удариха две греди и пропуснаха още няколко отлични ситуации за попадение. 

Все пак разликата пред втория РБ Лайпциг остава 10 точки и, ако в неделя “биковете” не вземат поне точка при домакинството си на Щутгарт, "баварците" ще са първенци отново. В противен случай Байерн ще трябва да чака до 8 май, когато посреща Борусия Мьонхенгладбах, защото идната седмица няма кръг в първенството. Майнц пък е 12-и с 34 точки и може да диша по-спокийно в битката за оцеляването си. 

КЛАСИРАНЕ В БУНДЕСЛИГАТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Първият удар към една от двете врати дойде във втората минута. Отправи го Бенжамен Павар, но топката профуча покрай лявата греда на домакините. 

Само минута след това обаче домакините шокираха Байерн и откриха резултата. Дейвид Алаба не успя да изчисти добре с глава едно центриране отляно и подари топката на Джонатан Михаел Буркарт, който шутира от границата на наказателното поле. Топката бе в обсега на Мануел Нойер, но капитанът на "баварците" не успя да реагира по най-добрия начин и тя се отклони от ръцете му в мрежа за 1:0. 

Байерн не успяваше да противодейства на Майнц, който изглеждаше пълен с енергия и готов за сериозна битка. До около 20-ата минута домакините можеха да водят и доста по-убедително.

В 10-ата минута за малко да се стигне до втори гол във вратата на Нойер, но гредата ги спаси. Топката рикошира в тялото на Леон Горетцка и затрудни капитана на „баварците“, но той все пак успя да спаси, избивайки в страничния стълб.

Пет минути след това Байерн имаше чудесен шанс да изравни. Пресечена топка се озова в Роберт Левандовски, който остава сам срещу вратаря, но стреля изключително неточно над вратата.

В ответната атака Нойер отново спаси сигурно попадение във вратата си, този път след удар на Робин Куайсон.

В 18-ата минута Майнц удари гредата за втори път. След центриране отдясно на Дани да Коста се отклони от тялото на играч на шампионите и се отби от левия стълб на вратата на Нойер. 

Гостите тръгнаха по-смело в предни позиции в следващите минути, но така и те успяваха да стигнат до реални голови положения.

Майнц продължи да е по-опасен и напълно заслужен отбеляза втори гол в 37-ата минута. Робин Куйасон засече с глава центриране от фаул на Филип Муене и разстреля Нойер за 2:0.

Играчите на Байерн се изнервиха и няколко минути по-късно Леон Горетцка извърши нарушение, което можеше да бъде наказано с жълт картон. Тъй като той вече имаше един такъв, домакините наобиколиха съдията, настоявайки за изгонване на халфа. Реферът обаче не промени решението си. Официални предупреждения пък получиха още Жером Боатенг и Дейвид Алаба.   

На почивката беше извършена тройна смяна в тима на Байерн. На терена се появиха Ерик Максим Чупо-Мотинг, Танги Нианзу и Джамал Мусиала, които замениха Лерой Сане, Леон Горецка и Кингсли Коман. 

В първите 15 минути на втората част "баварците" така и не успяваха да застрашат сериозно вратата на домакините, като Левандовски отправи един удар в 53-ата минута, който обаче бе неточен. 

Байерн продължи с обсадата пред наказателното поле на Майнц, но продължаваше да се затруднява със създаването на положения. 

В 67-ата минута Ерик Максим Чупо-Мотинг стреля коварно от въздуха, но бе отразен от вратаря Робин Центнер.

Малко след това Серж Гнабри смени Дейвид Алаба.   

Играчите на гостите не успяваха да измислят нещо качествено в атака и често се стигаше до безцелни центрирания, които завършваха в ръцете на вратаря.

В 77-ата минута отново Чупо-Мотинг опита удар, но отново вратарят Центнер се намеси по категоричен начин.

Все пак Байерн стигна до гол в четвъртата минута от добавеното време на двубоя. Александър Хак опита да върне топката с глава към своя вратар, но вместо това изведе Левандовски, а полякът не сбърка и хладнокръвно реализира за 2:1. Така приключи и срещата. 


FT | МАЙНЦ 05 – БАЙЕРН МЮНХЕН 2:1

1:0 Джонатан Михаел Буркардт 3'

2:0 Робин Куайсон 37'

2:1 Роберт Левандовски 90+4'

Стартови състави на двата отбора:

МАЙНЦ 05 (3-4-1-2): 27. Робин Центнер – 4. Джеремая Сейнт Жусте, 42. Александър Хак, 8. Муса Ниакате – 22. Дани да Коста, 6. Дани Латца ), 35. Леандро Барейро, 23. Филип Муене – 7. Рбин Куайсон – 29. Джонатан Михаел Буркардт, 31. Карим Онисиво

Старши треньор: Бо Свенсон

БАЙЕРН МЮНХЕН (4-2-3-1): 1. Мануел Нойер ) – 19. Алфонсо Дейвис, 27. Дейвид Алаба, 17. Жером Боатенг, 5. Бенжамен Павар – 18. Леон Горецка, 6. Джошуа Кимих – 29. Кингсли Коман, 25. Томас Мюлер, 10. Лерой Сане – 9. Роберт Левандовски

Старши треньор: Ханс-Дитер Флик


Главен съдия: Харм Осмерс, Германия

Стадион: „Опел Арена“, Майнц, Германия