Германската футболна легенда Лотар Матеус подкрепя Матиас Замер за поста селекционер на Бундестима, който се раздели с досегашния си треньор Ханзи Флик.

"Знам, че Замер е напълно готов да поеме националния тим. Той следи футбола всеки ден в последно време. Може да се справи с характерите на футболистите", категоричен е световният шампион от 1990 година.

Флик се раздели с футболния съюз на страната след поражението с 1:4 срещу Япония в приятелски мач миналата седмица. Това е трето последователно поражение за германците през 2023 година. Матиас Замер не е практикувал треньорската професия от 2005 година, когато беше начело на Щутгарт. Той триумфира с титлата с тима на Германия на Евро 1996, а на клубно ниво беше шампион в Първа Бундеслига с Щутгарт и Борусия Дортмунд. 

Между 2006 и 2016 година Замер работи последователно в германския футболен съюз и Байерн Мюнхен, а преди това изведе Дортмунд до титлата през сезон 2001-2002.

"Замер е изключително разпознаваема личност, особено при настоящата ситуация. Той може да осигури нов импулс за отбора. Матиас е идеалният кандидат, олицетворява всичко, което липсва на настоящия ни национален отбор", каза още Матеус за ДПА.

Юлиан Нагелсман, който сега е начело на Байерн Мюнхен, както и австриецът Оливер Гласнер, извел Айнтрахт Франкфрут до трофея в Лига Европа през 2022 година, са най-сериозните кандидати за следващ селекционер на Германия.

Германците ще бъдат домакини на Евро 2024, а мачовете ще се проведат в Берлин, Мюнхен, Щутгарт, Дортмунд, Франкфурт, Хамбург, Лайпциг, Кьолн, Дюселдорф и Гелзенкирхен.