Ливърпул най-вероятно ще трябва да плати допълнителни 18 млн. паунда за привличането на полузащитника на РБ Лайпциг Наби Кейта. През лятото „червените“ активираха освобождаващата клауза в договора на футболиста с германския тим, която е в размер на 48 млн. паунда и ще влезе в сила след края на сезона.

Освен въпросната сума обаче, „мърсисайдци“ трябва да приготвят и допълнителна такава, а размерът ѝ ще зависи от крайното класиране на Лайпциг в Бундеслигата.

Ако Лайпциг завърши извън първите шест отбора в Бундеслигата, първоначалната сума от 48 млн. паунда ще нарасне само до 57 млн. Ако обаче Лайпциг успее да се класира за Лига Европа то тогава сумата ще се качи до 62 млн. от британската валута. Най-много Ливърпул биха платили, ако Лайпциг подобри класирането си от миналия сезон и завърши в Топ 4 – 66 млн. паунда.

В момента Лайпциг заема третото място във временното класиране и отпадна от групите на Шампионската лига, което означава, че тимът ще съсредоточи всичките си сили в местния шампионат в Германия.

В последните месеци се заговори, че Ливърпул може да се опита да вземе Кейта още през януари, когато се отваря зимния трансферен прозорец.