Новият нападател на Барселона – Роберт Левандовски, даде обширно интервю за  Bild am Sonntag, в което говори за трансфера си от Байерн при каталунците. Той сподели, че това е било най-трудното решение в живота му.

„Планът на Шави е да върне Барселона на върха. Видях го случайно в Ибиса и веднага между нас се появи добра химия и той ми каза: ще те чакам, ще работим добре и ще можем да спечелим много титли. Отборът наистина имаше проблеми през миналия сезон, но сега клубът има невероятен потенциал. Сега Барса страхотни трансфери и клубът е на прав път да се върне на върха. Моята цел, разбира се, е да помогна за възстановяването на отбора и да печеля титли ”, започна нападателят.

Полякът призна, че е искал да играе в лига, ралична от Бундеслигата. „Исках да играя в лига, различна от Бундеслигата, но истината е, че това беше най-трудното решение в живота ми. Исках да отида да живея на друго място, да открия нещо ново със семейството си. Ако не беше сега, вероятно никога нямаше да е възможно отново. Беше уникална възможност”,

Левандовски сподели, че последните седмици са били трудни за него. „Последните седмици наистина бяха трудни. Трудно ми е и да намеря правилните думи. Въртят се много неща в главата ми. Напоследък се опитвам да остана спокоен и да се насладя на ваканцията със семейството си. Възрастта и опитът ми помогнаха. Успях да разбера какво се казва, какво се пише и съобщава”.

„Нямах време за подобаващо сбогуване”, разкри голмайсторът. „Всичко трябваше да се случи много бързо и спонтанно. Казах: „Момчета, благодаря ви много. Днес всичко ще бъде готово. Писахме история заедно, никога няма да го забравя”. Казах още, че ще се върна в Мюнхен, за да се сбогуваме когато свърши турнето на Барселона в САЩ. Ще има истинско сбогуване. Искам да направя подаръци на треньорите, отборът и целия персонал”.

„Изминаха 8 прекрасни години тук. Надявам се, че с времето можем да забравим какво се случи през последните седмици. Имаше ненужни неща и от двете страни. Но най-важно е това, което сме постигнали заедно: титли и победи”, сподели още Левандовски.

„Бих искал да благодаря на феновете, дори през последната ми седмица в Мюнхен, когато имаше много слухове и спекулации, те ме подкрепяха. Те стоят зад мен и разбират решението ми. Никога няма да забравя това. Беше прекрасно време тук, прекрасни моменти. Имаше много фалшиви новини. Затова казвам, че искам да забравя какво се случи през последната седмица и това да не бъде сянка върху престоя ми в Байерн. Мисля, че и двете страни са щастливи. Байерн получава много пари и аз мога да отида в Барселона”, заяви Левандовски.

Що се отнася до възрастта му, той заяви с готовност: „Чувствам се много силен физически и психически. Барселона го видя по същия начин. Не знам какво ще се случи след това, но дори през 2026 г. не мисля да завършвам кариерата си. Искам да играя на най-високо ниво още много години“.

"Вече започнах да уча испански, но сега трябва да положа повече усилия", завърши той.