Полската звезда на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски се върна към ранните години от кариерата си в Бундеслигата. Вече 32-годишният футболист си припомни пред The Players' Tribune за любопитен облог с бившия си наставник в Борусия Дортмунд Юрген Клоп.

Лева, чиято звезда в големия футбол изгря именно при "жълто-черните" от Дортмунд, разказа как настоящият мениджър на Ливърпул го е стимулирал да показва най-доброто от себе си, но добави, че е научил много и от треньорите си в Байерн. Полякът, който имаше много силна 2020 година на футболния терен, носеше фланелката на Борусия между 2010 и 2014 година, а вече седми сезон защитава цветовете на баварците.

"Когато пристигнах в Дортмунд, знаех едва няколко думи на немски. Знаех danke (благодаря на немски ез. - б.р.). Времето беше дъждовно и сиво, а тренировките на Клоп бяха много, много интензивни", започна той.

"Отчаяно исках да оставя следа, а Юрген реши, че трябва да ме предизвика. Ето защо, в първите няколко месеца с него решихме да си направим малък облог. Ако успеех да вкарам 10 гола на тренировка, той ми дава 50 евро. Ако не успеех, аз трябваше да му дам 50 евро".

"В първите няколко седмици, почти всеки път аз трябваше да плащам. Той се смееше. Но след няколко месеца нещата се обърнаха в моя полза и аз бях този, който прибираше парите. И един ден той каза: "Стоп! ОК, стига толкова, сега вече си готов". Но истината е, че не бях. Мачовете са много по-различно нещо от тренировките", припомни си Лева за началото на престоя си в Борусия Дортмунд.

"Разбира се, Юрген не беше единственият, който ми помогна да стана по-добър. Когато преминах в Байерн, научих много от треньори като Юп Хайнкес, Пеп Гуардиола, Карло Анчелоти, а сега и от Ханс Флик. Просто да играеш в Байерн само по себе си е образователно преживяване, защото изискванията са много големи, всичко е много професионално, клубната култура е на толкова високо ниво. Принуден си да повишиш собствените си стандарти и го правиш. И все пак не бих могъл да се представя по същия начин без помощта на близките ми хора", каза още Левандовски.