Футболните легенди на Байерн Мюнхен Ули Хьонес, Паул Брайтнер и Карл-Хайнц Румениге са на мнение, че покойният Франц Бекенбауер е положи основите на манталитета на клуба по време на своята кариера.

"Франц винаги е искал да побеждава, той трябваше да побеждава. Неговият манталитет днес е в основата на "Mia san mia". Франц донесе в този клуб нагласата, че трябва да печелиш всеки мач, след като подпишеш договор", каза бившият защитник на "баварците" Паул Брайтнер пред февруарското издание на клубното списание 51.

"Mia san mia" е мотото на Байерн на баварски диалект, което означава "Ние сме това, което сме".

"Когато говорим за произхода на нашето "Mia san mia", стигаме до него - Франц основа този образ за себе си в Байерн, защото го илюстрира чрез начина, по който действаше на и извън терена и винаги даваше всичко от себе си като модел за подражание", добави почетният президент на клуба Ули Хьонес.

"Франц беше първият, който олицетвори "Mia san mia" и това е ангажиментът на всички следващи поколения на Байерн - винаги да вярваш в себе си, да си силен и земен в същото време, винаги да искаш да побеждаваш, оставайки верен на себе си", каза още Хьонес.

Легендата на Байерн и на националния отбор на Германия Франц Бекенбауер почина на 7 януари на 78-годишна възраст. Той спечели безброй титли с тима, а по-късно беше президент. Той спечели световната титла като играч и треньор и донесе Купата в Германия през 2006 година.

Хьонес, Брайтнер и Карл-Хайнц Румениге, които си спомниха Бекенбауер в интервюто, казаха, че техният приятел им липсва.

"Той ни каза, че вярва, че душата пътува след смъртта. Той не знаеше къде, но ми харесва идеята, че той все още е с нас", заяви Румениге.