През последните дни медиите в Германия се занимават със семейните истории на актуални популярни личности от различни сфери. Поводът за това е биографията на дядото на министър Анелена Бербьок, който е бил офицер от Нацистка Германия по време на Втората световна война.

Вестник Bild се занимава с тази разработка и така откри, че дядото на министър Бербьок – Валдемар, е бил полковник от армията на Хитлер. Журналистите, които се занимаваха с този материал, публикуваха списък с известни хора, които открито говорят за нацисткото минало на своите предци.

Заглавната снимка на материала показва марша на войниците на нацистка Германия през Загреб през април 1941-а година след окупацията на Кралство Югославия. В текста се посочва, че повече от 18 000 000 германци са служили в частите на Вермахта, който е бил под командването на Адолф Хитлер.

Германия

източник: https://www.bild.de/

Един от тези, които без притеснение говори за миналото на семейството си, е бившият национален селекционер на България и легенда на германския футбол – Лотар Матеус. Самият той разкри любопитни факти около семейството си.

„Зная само, че бащата на майка ми е загинал във войната, а дядо ми по бащина линия е избягал от Зилезия с цялото си семейство, което беше от шест деца. Зная, че са пътували три или четири дни, за да стигнат крайната си точка – Ерланген“, заяви Матеус в изявление за Bild.

Освен Лотар Матеус, министър-председателят на Саксония Райнер Хазелоф, адвокат Герхард Ран, актьорът Франсис Фултън-Шмидт, политикът Доротея Бер и историкът Щефан Браубургер говориха за нацисткото минало на собствените си семейства. Припомняме, че Матеус ръководеше "лъвовете" за почти една година (2010-а и 2011-а година).