Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке ще напусне ръководството на клуба от Бундеслигата през есента на 2025 година, обяви той днес в съобщение до акционерите.

В изявлението си Вацке, една от най-важните футболни фигури в Германия, казва, че няма да продължи договора си като управляващ директор след 20 години на поста.

"Винаги е било важно за мен сам да взема решението за напускане. Мина дълго време", заяви Вацке, който бе цитиран от вестник Ruhr Nachrichten по време на тренировъчния лагер на Борусия в Испания.

"Гледам на това като огромна привилегия. Ще върша работа си с пълна отдаденост и енергия до последния ден", добави той.

64-годишният Ханс-Йоахим Вацке обяви, че ще се концентрира върху стратегията за прехода в последната си година в настоящата си роля в клуба.

"Изпълнителният комитет поиска да водим разговори, да развием идеи и да изработим концепция за обща отговорност. Съгласих се на това", каза още той.

Вацке стана управляващ директор на Борусия Дортмунд през 2005 година, когато кубът имаше големи финансови проблеми и помогна за обрата в ситуацията.

По време на неговото управление Борусия спечели две титли в Бундеслигата и три пъти триумфира в турнира за Купата на Германия, като акцентът бе дубълът от 2012-а, когато тимът бе воден от треньора Юрген Клоп. Отборът от Дормунд достигна и до финала в Шампионската лига през 2013 година.

Вацке първоначално планираше да се оттегли през 2021-а, но заради пандемията от коронавирус той се съгласи за остане за още един мандат до 2025-а.

Ханс-Йоахим Вацке е и изпълнителен директор на Германската футболна лига и вицепрезидент на Германската футболна федерация. Той е член на Изпълкома на УЕФА с мандат, който също изтича през следващата година./ БТА