Футболистът на германския третодивизионен Кемницер – Костадин Велков даде интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. Той бе запитан как протича живота в Германия по време на епидемията от коронавирус, за ситуацията в клуба му, как е протекло неговото възстановяване от контузия и дали следи мачовете от българското първенство и в частност тези на бившия му отбор – Славия.


„Добре сме, във вкъщи всички са здрави. Скуката така надделява в нашето ежедневие, но щом сме заедно и сме здрави, няма нещо по-важно на този етап“.

„Тук мерките са доста по-леки от това, което се прави в България. В близост до вкъщи има парк, където ходя да тренирам. Паркът е пълен, хората са без маски, няма паника. Хората не се пазят толкова много, не знам дали това се дължи на ниската смъртност заради коронавируса в Германия или просто хората не са паникьосани. Според мен те малко неглижират ситуацията, защото виждаме в другите страни какво се случва“.

„Нямам дадена програма от треньорите. Всеки трябва да се готви както прецени за добре. Хубавото от ситуацията в момента е, че законът в момента позволява да се излиза на чист въздух и да се спортува около домовете ни. Аз го използвам, всеки ден ходя да тренирам. Вкъщи също, но е несравнимо с това да тренираш с отбора и да правиш това, което правиш всеки ден. Опитва ме се да извадим най-доброто от тази ситуация“.

„Чух и аз за няколко отбора в Бундеслигата, които наистина не могат да си позволят да не тренират. Залогът е много голям, парите са много големи. Тренират на групи от трима, четирима. Нашият отбор, по план, трябваше да започне на 20-ти април да тренираме. До ден днешен нямаме никакво обаждане дали това ще се случи или не, за мен по-скоро не. Най-реалистичното е началото на май или средата на май да се започне да се тренира“.

„Решихме да помогнем на клуба, защото специално в нашата Трета лига в Германия, отборите изключително много разчитат на постъпленията от билети на домакинските мачове. Средната посещаемост в нашия клуб е средно по 7, 8 хиляди души на мач. Приходите от един домакински мач са 200-250 хиляди евро. Всеки един клуб от нашата лига разчитат на тези неща. Вчера четох много интересна статия за Борусия Дортмунд, че губят между 2.5 и 2 милиона евро на мач. Тука вече става ясно за какви мащаби се говори. Заради тези неща ние футболистите решихме да намалим заплатите си, за да можем да помогнем на клуба“.

„Към днешна дата много трудно ще се подновят шампионатите, тъй като един отбор не тренира един месец, трябва да се направи една подготовка минимум от две, три седмици, което скъсява времето. След това идва нов сезон, за който трябва да започнеш нова подготовка. Времето минава, не се играят мачове. Това, което се случи в Белгия напълно го разбирам и според е адекватно, въпреки че УЕФА го осъди така остро. Но според мен има прекалено много въпросителни и така хората трябва да взимат решение кое най-доброто за футбола, защото наистина ще има клубове, които няма да издържат при тази ситуация дълго време“.

„Добре съм, физически здрав съм. Бях в един от най-добрите възстановителни центрове в цяла Германия, доста е известен. Доста футболисти от Бундеслигата ходят там да се възстановяват. Останах там четири седмици. Изключително доволен съм, невероятни професионалисти. Възстанових се максимално добре, въпреки че на моята възраст това става малко по-бавно, но успях да се възстановя и се чувствам добре. С нетърпение чакам да започнем да тренираме, когато и да е това“.

„Още по време на подготовката се контузих и изпуснах първите два, три месеца от първенството. След като се възстанових се смениха хората, треньорския щаб, ръководители. Станаха някакви катаклизми в нашия клуб. Предишното ръководство доста разчиташе на мен. Във футбола ситуацията е такава, че един треньор те харесва, друг не чак толкова. Аз обаче продължавам да се боря и да тренирам. Не съм сърдит на хората, че не играя, разбира се не съм доволен, че не играя, но към момента такава е ситуацията. Във футбола много бързо се въртят нещата“.

„Следя българското първенство. Гледам всеки мач на Славия, когато имам възможност, да не го пропускам. Показва се, че когато на се даде повече време и доверие в един треньор рано или късно резултати идват. Трябва да бъде добър треньор. Това е пример как в Славия се работи правилно, дава се време на треньора, дава се спокойствие. Налагат се млади момчета, плана на Загорчич действа и работи. Радвам се, че Славия играе така преди това да се случи“.

„Поддържам връзка. За всички е трудно. До колкото разбрах и те са намалили заплатите си. Когато съм бил в Славия ръководството винаги е седяло зад футболистите и адмирирам такъв жест на момчетата, че са направили такъв жест в полза на клуба“.

Цялото интервю с Костадин Велков можете да видите във видеото.