Правни експерти в Германия вярват, че клубовете от Бундеслигата, които са недоволни от продължаващите рестрикции за публиката на стадионите, може да имат шансове при завеждането на съдебни дела, съобщава агенция ДПА.

Политическото решение, взето в понеделник, предизвика вълна от критики от клубовете в Бундеслигата, които не са доволни от рестрикциите за футболните срещи, докато за културни мероприятия, дори на закрито, в някои области се допуска почти пълен капацитет.

Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке първи не отхвърли възможността да се стигне до съд. Вацке постави под въпрос защо провинция Северен Рейн-Вестфалия позволява само 750 човека на мачовете, докато в Баден-Вюртемберг лимитът е 6 000, а в Бавария, където играе шампионът Байерн Мюнхен е 10 000.

"Мисля, че едно съдебно дело има голям шанс за успешен край", заяви адвокат Арндт Кемпгенс. Според него мерките нарушават основни права, а настоящата ситуация е "абсолютно катастрофална за клубовете".

Друг адвокат от Дюселдорф Матиас Ланг се чуди как правителството на Северен Рейн-Вестфалия е стигнала до цифрата 750 и казва, че няма научно доказателство, че е необходим точно такъв лимит.

Маркус Бухбергер от Дортмунд също смята, че си за заслужава внасянето на съдебен иск, тъй като не моге да се твърди, че стадионът на Байерн Мюнхен е по-безопасен от този на Борусия Дортмунд.

Клубовете разполагаха с по-голям капацитет този сезон, но рестрикциите отново бяха наложени през декември заради повишаването на случаите на коронавирус.

От Кьолн също разглеждат опцията за съдебно дело.