Световният шампион с Германия Филип Лам получи голяма чест в четвъртък, когато кметът на Мюнхен Дитер Райтер го обяви за почетен гражданин на баварската столица.

След това Лам пък говори за любовта си в Байерн, накарала го преди години да отхвърли възможността да премине в дрийм-тима на Барселона по това време.

"Големият Барселона, тогава най-добрият отбор в европейския футбол, искаше да ме привлече в Испания. Офертата беше атрактивна. Дори моите най-близки приятели, които знаеха за предложението, ме потупваха по рамото и казваха: "Готино, Филип. Кога подписваш?"

Само че Лам прави това, което му казва сърцето. "Наистина се възхищавах на Барселона и техните играчи. Но не виждах себе си на Камп Ноу. Тогава играех в Байерн в един отбор, който имаше нещо пред себе си."

"Знаех, че нашият отбор е способен да постигне нещо голямо, когато всички условия се случат. И си помислих: Колко повече радост бих имал, ако спечеля Шампионската лига не с Барселона, а с моя роден отбор Байерн Мюнхен? Отказах на Барселона."

А голямото желание на Лам се изпълни през 2013-а, когато баварците триумфираха с 2:1 на "Уембли" в германския финал срещу Борусия Дортмунд.