Байер Леверкузен пренаписа историята в Германия, след като победи с 2:1 у дома тима на Майнц 05 в първа среща от 23-ия кръг на Първа Бундеслига. Гранит Джака откри още в третата минута със страхотно изпълнение, но само четири по-късно Доминик Кор изравни за гостите. Победният гол падна в 68-ата минута и бе дело на Роберт Андрих след груба грешка на вратаря Робин Центер.

„Аспирините“ вече са в серия от 33 поредни мача без загуба във всички турнири, с което подобриха постижението на Байерн Мюнхен от 2019/2020 под ръководството на Ханзи Флик. Това си е абсолютен рекорд за отбор от Германия.

Още една награда за момчетата на Шаби Алонсо е, че те вече имат 11 точки преднина на върха пред баварците в битката за титлата, които играят в събота вечер срещу РБ Лайпциг. Майнц пък ще продължи борбата си за оцеляване, след като остава в опасната зона, на 17-ата позиция, с 15 точки, с една по-малко от мястото за плейоф.

Мачът стартира по чудесен начин за домакините, които поведоха в резултата още в третата минута. Тогава Гранит Джака получи топката на около 20 метра от голлинията и стреля с левия  крак още с първото си докосване от неудобен ъгъл, като завъртя кълбото  по перфектен начин и я прати неспасяемо в мрежата за 1:0. Швейцарецът отпразнува по изключително интересен начин попадението си, като се хвана за бедрото, сякаш е получил разтежение, като това притесни треньорския щаб на Байер Леверкузен, но впоследствие се разбра, че така просто халфът празнува своето попадение.

Само четири минути по-късно Майнц изненадващо успя да стигне до изравнително попадение. При центриране от свободен удар топката бе насочена към Силван Видмер, който я продължи към Доминик Кор, а той от близка дистанция я отклони в мрежата на Лукаш Храдецки за 1:1.

В 17-ата минута Леверкузен бе близо до второ попадение, след като Йонас Хофман имаше цялото време на света, овладявайки тънък пас, но ударът му към долния ляв ъгъл бе брилянтно спасен от Робин Центнер. В 28-ата минута Майнц имаше шанс да стигне до пълен обрат, но Доминик Кор го пропиля, след като засече прецизно центриране от ъглов удар, но право в ръцете на вратаря Лукаш Храдецки. В 40-ата минута Йонас Хофман отправи добър удар към долни ляв ъгъл, но вратарят на Майнц демонстрира страхотен рефлекс и изби в корнер.

Снимки: Gulliver/GettyImages
33 снимки

Втората част започна с положение за Майнц в 48-ата минута. Филип Мвене бе забравен от защитата на Бейер Леверкузен и успя да нанесе хубав удар с глава, но покрай левия страничен стълб на вратата, пазена от Храдецки. В 62-ата минута Одилон Косуну надскочи защитата на Майнц и нанесе хубав удар с глава покрай вратата на гостите.

Леверкузен обаче взе нов аванс в 68-ата минута, но не и без „помощта“ на вратаря на гостите Робин Центер. Тогава Флориан Виртц пусна към Роберт Андрих, който стреля от далечна дистанция, а стражът на Майнц опита да улови топката, но тя мина между ръцете му и попадна в мрежата му за 2:1, което се оказа и крайният резултат.

Десет минути преди края нещата за гостите останаха още по-неприятни, след като останаха с човек по-малко. Джесик Нганкам първоначално получи жълт картон, но след преразглеждане на ВАР се видя, че влизането му в краката на противников футболист е много грубо и се стигна до директен червен картон.

До края Леверкузен удържа преднината си и вече има 11 точки преднина на върха пред Байерн, който е притиснат до стената и няма право на никакви грешки, ако иска да запази трона си в Германия.