Благотворителната инициатива на германските национали Йошуа Кимих и Леон Горецка, която се казва WeKickCorona, до момента е събрала от дарения повече от 5 миилона евро. Кампанията набира средства за борбата с пандемията от коронавирус и последиците от нея.

Сумата беше обявена днес в уебсайта на инициативата, която бе започната от двамата играчи на Байерн през март, когато самите те дадоха началото с вноска от 1 милион евро. Освен това на страницата се съобщава, че 400 обекта на подпомагане са подкрепени от 3700 финансови донора и 2100 заявления за финансиране.

Получателите на финансовата помощ са благотворителни асоциации и социални институции от всички области на обществото. Обхващайки от фондове за разпределение на храни, до медицинско оборудване в болници, а също и помощи за бездомни или за хора, които сега се нуждаят от незабавна помощ, в това число и кръводаряване.

Дарители за момента са клубът от Мюнхен, бившият им наставник Отмар Хицфелд, баварският вътрешен министър Йоахим Херман, германските национали Лирой Сане и Юлиан Дракслер, тенисистът Александер Зверев и баскетболната звезда от НБА Денис Шрьодер.

"Просто е невероятно как нашата инициатива намери толкова голяма подкрепа и съм горд, че успяхме да привлечем такива хора. И това стана просто защото сме обединени около идеята да се преборим с пандемията от коронавируса", казва Кимих.

"Коpoнавирусът ще продължи да оказва влияние върху нашето ежедневие и върху живота ни за още дълго време напред. Ние го усещаме това всеки изминал ден. Затова е много важно да предложим помощ там, където е най-необходимо", завърши той.