След тригодишна неравна битка с хронична контузия в коляното младият защитник на Борусия Дортмунд Дарио Скудери обяви край на футболната си кариера. Новината е изключително тъжна, тъй като талантът се оттегля едва 21-годишен.

Скудери за първи път става част от академията на „жълто-черните” през юли 2009 година, когато е едва на 11 години. Неговият прогрес през различните възрастови групи вървеше гладко и с обещания за сериозен потенциал.  През 2016-а той вече беше основна част от формацията за 19-годишни редом до познати вече имена като Якоб Бруун Ларсен и Феликс Паслак.

Според официалния сайт на Борусия Дортмунд след титлите в Бундеслигата при юношите през 2015 и 2016 Скудери доста сериозно е попаднал в полезрението на тогавашния наставник на първия тим Томас Тухел.

На 14 септември 2016-а идва и денят, който променя всичко за таланта. В мач за Дортмунд срещу Легия Варшава от Младежката шампионска лига още в 15-ата минута Скудери жестоко усуква коляното си. „Беше най-лошата възможна контузия, която можете да си представите”, заяви хирургът, оперирал Скудери – професор Михаел Щробел. „Всичко беше разкъсано – връзките, мускулите и сухожилията.”

Към онзи момент талантът отказва да хвърли кърпата и опитва всячески да се бори за мечтата си. Тъй като в Борусия си дават сметка какъв може да бъде завършекът, клубът освен че оказва пълна подкрепа на младока по време на възстановяването, в същото време и му отпуска стипендия да следва Спортен мениджмънт.

Миналата година Скудери осъществи неофициално завръщане в контрола срещу Люнер СФ, а първият си официален мач изигра за формацията до 23 години през май – или иначе казано 967 дни след травмата. „Очевидно за мен беше много специално след толкова дълго отсъствие. Доста време имаше неяснота дали изобщо ще се случи и как ще поемат нещата. Невероятно е да бъда част отново от състава”, каза тогава младокът.

Днес за съжаление Скудери реши да се сбогува с мечтите си за кариера като професионален футболист от страх, че контузията може да се повтори.