Една от най-тежките вечери за Реал Мадрид в „Ел Класико“ дойде в събота вечер, когато загуби катастрофално с 0:4 на „Сантиаго Бернабеу“. Поражението може да стане дори още по-неприятно, тъй като в социалните мрежи бяха разпространени видеа, в които ясно се чуват расистки обиди към младата звезда на Барселона Ламин Ямал.

Това се е случило след попадението на таланта на каталунците за 0:3 в 77-ата минута. Тогава Ямал се затича към един от ъглите на терена и направи жестове на радост, като след това е бил обиждан от някои от привържениците на домакините. Нецензурните изрази са били относно цвета на кожата му и произхода му.

Getty/Gulliver images
94 снимки

Всичко това доведе до светкавичната реакция на Реал Мадрид, който излезе с официално изявление относно неприятната случка.

„Реал Мадрид категорично осъжда всякакъв вид поведение, свързано с расизъм, ксенофобия или насилие във футбола и спорта, и дълбоко съжалява за обидите, които няколко фена изрекоха снощи в един от ъглите на стадиона. Реал Мадрид започна разследване, за да открие и идентифицира извършителите на тези жалки и подли обиди, така че да бъдат предприети подходящи дисциплинарни и съдебни действия“, пишат „Лос Бланкос“.

От Ла Лига също осъдиха расизма срещу Ямал в официално съобщение, в което от организацията обявиха, че ще докладват обидите на националната полиция.