За първи път от близо 9 години насам Байерн загуби мач в Бундеслигата, след като водеше с 2 гола. Това се случи при визитата на Борусия Мьонхенгладбах в първия мач от 15-ия кръг в първенството на Германия. Въпреки че европейският клубен шампион дръпна с 2:0 още до 26-ата минута, домакините не само не се предадоха, а осъществиха пълен обрат, с което показаха, че баварската машина също има своите слабости. Подобна загуба Байерн регистрира за последно през февруари 2011-та, когато позволи на Кьолн да обърне от 0:2 до 3:2 в своя полза. А този срив показа, че хегемонът на германската футболна сцена все пак е уязвим и че до края на сезона ще изпитва сериозни трудности да защити титлата си.

РБ Лайпциг пропусна шанса да измести баварците от върха още на следващия ден, когато отстъпи в другото дерби от уикенда у дома с 1:3 от Борусия Дортмунд. Това само показа, че битката за Сребърната салатиера ще бъде непредвидима през следващите месеци, въпреки че според анализаторите на betindex.net Байерн продължава да бъде фаворит №1 за шампионския трофей.

Слабостите в защита правят баварците уязвими

24 допуснати гола в 15 мача подсказват, че нещо не е наред в отбраната на тима, воден от Ханзи Флик. До този момент тези пропуски бяха компенсирани от изключителната успеваемост в нападение - 46 отбелязани попадения, или повече от 3 средно на мач. Действително става дума за най-резултатното първенство от европейския Топ 5, но пък основните конкуренти на баварците (РБ Лайпциг, Борусия Дортмунд и Байер Леверкузен) демонстрираха по-сталибни изяви в задни позиции. Освен това Мануел Нойер регистрира антирекорд, като за първи път в кариерата си извади топката от мрежата си в 10 поредни мача. Подобно нещо не се беше случвало на вратаря дори и в периода му в Шалке 04.

Трябва да се има предвид, че гостуванията в Мьонхенгладбах винаги са били трудни за колоса от Мюнхен. На нито един друг стадион баварците не са регистрирали 22 загуби и не са допускали толкова много голове - общо 87 в историята на директните сблъсъци. 3 от последните 4 визита на Борусия М завършиха с поражение за Байерн. Така че сама по себе си тази загуба не е индикация за началото на криза, а по-скоро потвърждение за историческите трудности, които грандът от Мюнхен изпитва срещу един от най-големите си съперници в последния половин век.

Постоянство липсва на който и да е от претендентите за трона

Това, което продължава да работи в полза на Байерн, е устойчивото представяне на отбора. Футболистите на Ханзи Флик наистина не газят наред, както го правеха в края на миналия сезон, но все пак спечелиха 10 от първите си 15 двубоя в шампионата, а подобно постижение не беше по силите на никой от останалите конкуренти. Действително се забелязва отстъпление в различни аспекти от играта спрямо предишната кампания, но тези слабости могат да бъдат поправени. Въпреки че Борусия Мьонхенгладбах разкри, че и Байерн може да бъде уязвим, баварската машина продължава да е фаворит № за титлата в Бундеслигата.