Колумбиецът Хамес Родригес иска да се завърне в Реал Мадрид и това е ясно както на настоящия му клуб Байерн Мюнхен, така и на собствениците му от "Бернабеу".

Халфът напусна "Белия балет" през лятото на 2017 г. под наем в Байерн при тогавашния наставник Зинедин Зидан. Французинът така и не намери място сред титулярите на талантливия плеймейкър и просто реши да го пусне в друг клуб, в който да може да играе.

Ситуацията в Мадрид обаче в момента е друга. Начело е Сантиаго Солари, а Реал все още търси своя голям лидер, след напускането на Кристиано Роналдо в посока Ювентус.

През идното лято двугодишният наем на Хамес приключва и Байерн, който до момента плати 13 млн. евро за услугите на халфа, може да го привлече за постоянно срещу нови 42 млн. евро. Това обаче едва ли ще стане, ако статутът на колумбиеца не се промени и самият той не пожелае да остане в Бавария

Тъй като настоящият наставник на германците - Нико Ковач, тотално отписа Хамес, играчът иска да се завърне в Мадрид. Големият въпрос обаче е дали на "Бернабеу" вкарват в своите сметки играча.

Като начало латиното има договор с Реал Мадрид до лятото на 2021 г. Така Флорентино Перес си осигури престоя на Хамес в тима (когато и да е той) поне за две години и половина, така че да има "в джоба" си звезда, която да влее живот в състава в труден бъдещ момент. Звучи леко художествено, но това са фактите и с тази идея самият Перес парафира сделка с колумбиеца преди време. 

През лятото Лопетеги искаше да прибере Хамес на "Бернабеу", но неговият стриктен наем с Байерн не позволява връщането му поне до юни 2019 г. Баскът вече не е начело на Реал, а там е аржентинецът Сантиаго Солари. Той обаче до момента не е обелил и дума относно ситуацията около Хамес.
 
Основните конкуренти на халфа за поста на плеймейкър са Марко Асенсио и Иско. С оглед на затормозената връзка между Солари и Иско от последните седмици, на Реал определено ще му трябва заместник на "Магьосник", в случай, че той си тръгне (силно се говори, че Иско може да отиде в Манчестър Сити).

Спекулациите обаче не спират около покупките на Неймар или Еден Азар. Подобен ход много би затруднил престоя на Хамес в Реал.

Друг камък, който би спънал Хамес по пътя му към Мадрид, би бил младият Винисиуис Жуниор. 18-годишното момче, което дойде през това лято от Гремио, все още не разгърнало целия си потенциал. Суперталантът вече успя да покаже минимална част от качествата си в някои контроли през лятото, а и в два-три двубоя при Солари, който ясно показа, че ще му дава шансове за изява.

Но всичко би се променило с едно идване на мегазвезда от ранга на Неймар или Еден Азар - тогава нито за Винисиус, нито за Хамес ще стане комфортно на "Бернабеу".

Хамес има нужда да играе, но в Байерн шансовете са ограничени от треньора. В Мадрид нещата са още по-сложни, тъй като има само 11 на терена, а кандидатите са десетки. Решението и визията пък в този момента са дело на Солари. 

Времето ще покаже какво чака един от най-големите колумбийски таланти на нашата епоха.