Старши треньорът на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес за пореден път потвърди, че ще напусне баварците след края на сезона, а освен това обяви и конкретно име, което според него е подходящо за негов наследник.

Хайнкес се върна от пенсия и пое на пожар любимия си отбор след лошото начало на сезона с Карло Анчелоти. С Хайнкес баварците се преобразиха, а това доведе до открити молби на ръководството на клуба към специалиста да остане начело и през следващата кампания. Той обаче няма намерение да променя решението си.

"Дойдох, защото Байерн бе в много трудна ситуация и краткосрочно не можеше да назначи треньора, който да е подходящ за клуба. Затова казах: Поемам отбора до края на сезона и после трябва да решите как да продължите", обясни 72-годишният треньор. Това е уговорка, която е в сила, държа на ясните факти."

В същото интервю Хайнкес направи сериозна реклама на Томас Тухел, който според него е подходящ да поеме поста. "Смятам, че Томас Тухел има качествата да тренира Байерн. Той премина постепенно пътя от юношеските състави в Майнц нагоре. Това е успешният път, по който трябва да се поеме."

Според него с Тухел Дортмунд "игра много хубав футбол, с хубава система. Всички модерни елементи, които принадлежат към днешната игра, бяха налице. Тухел стана вицешампион, носител на купата и игра атрактивен футбол. За мен беше удоволствие да гледам неговата Борусия. Затова го оценявам и го считам за много добър треньор."

Хайнкес изказа похвали и за други кандидати за Байерн като Ралф Хазенхютл, Нико Ковач и Юлиан Нагелсман. Според него обаче на тях им липсва опитът, за да водят гранд като Байерн.