Старши треньорът на Байерн Мюнхен Хосеп Гуардиола гласува за независима Каталуния. Той се прибра в Барселона, за да даде своя вот.

Пренебрегвайки съпротивата на Мадрид, каталунските националисти  гласуват на символичен референдум с надеждата да съберат достатъчно гласове, за да отведат Каталуния към независимостта.


По призива на каталунското правителство на Артур Мас 5,4 милиона жители над 16 години са приканени да отговорят на два въпроса – искат ли Каталуния да бъде държава и ако да, дали тази държава да бъде независима.

За да отбележат края на кампанията, привържениците на независимостта, водени от председателя на Събранието на Каталуния Карме Форкадел, отправиха в петък вечер официален призив за гласуване с "да" и много символични места в Барселона бяха обагрени в цветовете на областта.

„Дойдох да видя моите родители и се завръщам в Мюнхен. Не успях да присъствам на последните манифестации в Каталуния, защото работя извън страната”, сподели Гуардиола.

„Днес трябва да бъде направена важна крачка за бъдещето на Каталуния”, добави Пеп.

„Нуждаем се от лидери, които творят и са оптимисти. Мисля, че Артур Мас отговаря на всички изисквания от избирателите”, каза още Хосеп Гуардиола.

Властите в Мадрид считат, че Конституцията не позволява на областите да организират консултация по въпроси, свързани с цялата страна. Артур Мас, който беше преизбран пред 2012 г. с обещанието да организира референдума в област, обхваната от сепаратистка вълна, се подчини на разпорежданията на Конституционния съд. Той заяви, че не нарушава закона, тъй като допитването днес не е същински референдум.

Днешното гласуване е последният епизод от дълго напрежение между Мадрид и Барселона, главен град на област, произвеждаща близо една пета от националното богатство. През 2010 г., когато Каталуния беше ударена с пълна сила от икономическата криза, решение на Конституционния съд отприщи гнева на националистите. То внесе поправки в автономния статут, отказващи всякаква юридическа стойност на понятието "каталунска нация".

Дошъл на власт малко след това, Артур Мас опита неуспешно през 2012 г. да постигне "фискален пакт" с Мадрид, който щеше да позволи на Каталуния да събира своите данъци и да създава производство.

Пред неотстъпчивостта на правителството той обеща да се допита до населението относно стремежите му за независимост. Поради липсата на абсолютно мнозинство след изборите през 2012 г. той трябва да управлява с гласовете на радикалите, които искат да удържи на обещанието си и настояват за скъсване с Мадрид.

Барселона напразно промени организацията на допитването, като се отказа от създаването на избирателна комисия или използването на изборни листи. Мадрид и Конституционният съд продължават да считат, че става дума за референдум. Но министърът на правосъдието Рафаел Катала изтъкна в четвъртък, че няма основание за съдене на каталунското правителство, ако се въздържи от активно участие в консултацията.

Самият Артур Мас разчита на силно участие, за да засили позицията си спрямо Мадрид. Резултатите се очакват в понеделник и той обеща, че след това ще пише до консервативния премиер Мариано Рахой, за да му предложи преговори. Те ще са свързани с фискален пакт и референдум в подходяща форма, така че каталунците да се произнесат за евентуално отделяне като в Шотландия на 18 септември. Шотландците казаха не на независимостта. Мариано Рахой продължава да отказва референдум.