Германия се очертава като първата страна, която ще върне футбола към нормалния ритъм и вече усилено се подготвя за рестарта на сезона. Повечето отбори вече тренират на своите бази и очакват крайната дата за възобновяване на кампанията, която по непотвърдена информация е 9 май. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

През това време Германската футболна федерация е разпратила писма до клубовете, които съдържат основните правила за безопасно завръщане на любимия спорт. В писмата е указано как точно трябва да се провеждат тренировките, какво е и не е позволено на футболистите, какви са изискванията за стадионите и т.н.

Тренировките на играчите

Футболистите на всички отбори ще бъдат тествани по два пъти седмично (веднъж преди съответния мач). При пристигането си на базата играчите ще бъдат проверявани за симптоми, а контактите по време на самите занимания ще бъдат ограничени. 

Getty Images
18 снимки

Преди гостувания

Отборите са длъжни или да наемат свой собствен хотел, или поне етаж само за тях, който има собствен вход и асансьор, за да се избегне досег с външни лица. 

Преди самия двубой

За да се спазят правилата за дистанция, отборите ще пристигат разделени в няколко автобуса, които са предварително дезинфекцирани. На влизане в стадиона ще бъде измервана телесната температура на играчите. Времето в съблекалните ще бъде сведено до минимум, а преди срещата футболистите ще загряват по отделно. Двата отбора няма да излизат от тунела по едно и също време. Без придружаващи деца, без снимки и без ръкостискания между играчите. Резервите ще седят през няколко седалки. Общият брой на присъстващите на стадиона не трябва да надвишава 300. 

30 снимки

Ежедневието вкъщи

Футболистите ще бъдат инструктирани да си стоят вкъщи възможно най-много и да не приемат гости, за да избягват струпванията на хора. Позволени са срещи единствено с роднини, чието здраве е доказано. 

Какво се случва, ако някой е заразен? 

Ако някой даде положителна проба, не е задължително останалите от отбора да бъдат поставяни под карантина. Клубът обаче е задължен да изолира заразения и да уведоми представител на Бундеслигата. 

По всичко изглежда, че Германия ще бъде първата страна, която ще опита да се върне към нормалния футболен ритъм. Ако планът проработи, примерът ще бъде последван и от останалите европейски държави.