Германската антидопингова агенция обяви, че обжалва двегодишното допинг наказание на футболиста на Хамбургер Марио Вушкович, тъй като настоява за по-дълга санкция, съобщава агенция АП.

Вушкович даде положителна проба за забранената субстанция еритропоетин през септември, а през миналата седмица му бе наложено наказание от две години от спортния съд на футболната федерация на Германия.

Максималното наказание е четири години лишаване от състезателна дейност, а националната антидопингова агенция настоява именно за такъв срок на санкцията.

Втородивизионният Хамбургер информира, че също ще обжалва решението на централата по случая, в който 21-годишният хърватски футболист твърди, че е невинен.

„Няма да оставя това да ме пречупи, ще се боря до край с всичко, което имам, за да докажа истината“, коментира Марио Вушкович.

Случаят предизвика дискусия по повод дългогодишните методи за тестване за еритропоетин.

Четирима експерти, ангажирани от Хамбургер, считат теста за фалшиво положителен. Директорът на лабораторията в Крайша, която е акредитирана от Световната антидопингова агенция (УАДА), смята, че пробата на Вушкович е точно „както позитивна проба“ би изглеждала.

УАДА използва метод за проверка на око дали дадена проба е позитивна или не от повече от 20 години, който все по-често е поставян под въпрос.