Само какъв край на сезона в Бундеслигата. Борусия Дортмунд отново не успя да стигне до така мечтната титлата от над десет години, след като стигна само 2:2 в домакинството си на Майнц 05 в сблъсък от последния 34-и кръг в първенството. В комбинация с измъчената победа на Байерн Мюнхен с 2:1 като гост на Кьолн, означава, че баварците са шампиони на Германия за 11-и пореден път само по голова разлика.

Gulliver/GettyImages
66 снимки

Преди началото на този кръг "жълто-черните" имаха аванс от две точки пред големия си съперник и се нуждаеше от задължителна победа, но напрежението си каза думата. Андреас Хахке-Олсен попари домакините в 15-ата, а Карим Онисиво нанесе нов шамар на претендента в 24-ата минута. Между тези две попадения пък Себастиан Алер пропусна дузпа. 

През втората част играчите на Един Терзич заиграха по-силно и успяха да изравнят след голове на Рафаел Герейро в 69-ата и на Никлас Зюле донесе равенството в шестата минута от добавеното време, но за обрат, който щеше да донесе титлата, нямаше време. 

БГНЕС / BGNES
85 снимки

В крайна сметка Байерн е шампион за единадесета поредна година със 71 точки, а Борусия Дортмунд завършва сезона на втора позиция със същия актив, но с по-лоша голова разлика. За последно "жълно-черните" вдигнаха титлата през 2012-а година, когато треньор им беше още Юрген Клоп.

КЛАСИРАНЕ В ПЪРВА БУНДЕСЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините стартираха очаквано с атаки от самото начало и в четвъртата минута Мариус Волф отигра с едно докосване отдясно за Долиен Мален, който финтира много елегантно двама играчи на Майнц, освободи си пространство за изстрел и шутира ниско пред наказателното, но покрай лавата греда на Фин Гилберт Дамен.

Три минути след това Юлиан Брандт центрира от корнер в наказателното поле, където на далечната греда непокрит бе оставен Никлас Зюле, който стреля от движение с десния крак и бе точен, но Дамен улови.

Гостите обаче шокираха всички на „Сигнал Идуна Парк“ в 15-ата минута, когато поведоха в резултата. Тогава Едимилсон Фернандес центрира от ъглов удар, а на първа греда защитата на Борусия изпусна Андреас Ханке-Олсен, който плонжира и с глава прати топката в близкия ъгъл на Грегор Кобел – 0:1.

Само две минути по-късно домакините поискаха дузпа, след като Доминик Кор препъна Рафаел Герейро отдясно в наказателното поле. Първоначално играта продължи, но след това главният съдия беше викнат да разгледа сам ситуацията със системата ВАР и посочи бялата точка. Себастиан Алер се нагърби с изпълнението в 19-ата минута, но вратарят Дамен спаси удара му в долния ляв ъгъл.

Само минута след това Борусия имаха претенции за втора дузпа, когато Аарън Мартин избута в гръб отново Герейро в наказателното поле, но този път от ВАР не извикаха съдията да прегледа ситуацията и наказателен удар не бе отсъден.

Шокът за „жълто-черните“ продължи и в 24-ата минута, когато Майнц удари за втори път. Джи-Сун Ли центрира отляво в наказателното поле, където капитанът Карим Онисиво бе оставен съвсем сам от Емре Джан и Манс Хумелс. Нападателят стреля с глава, Кобел опита да избие, но топката се удари в дясната му греда и влезе във вратата за 0:2.

В следащите минути Дортмунд така и не можеше да се отърси и не успяваше да измисли нищо стойностно в атака.

В 34-ата минута Юлиан Брандт получи подаване отдясно в наказателното поле и опита да стреля в близкия ъгъл, но не успя да уцели добре топката и тя бе уловена от вратаря. Минута след това Ли се освободи отляво и центрира в пеналтерията, където Кор бе забравен и стреля, но бе блокиран от играч на домакините.

Пет минути преди края на първата част проблемите за Един Терзич се увеличиха, след като Карим Адейеми се наложи да бъде заменен поради травма. На негово място влезе иконата на "вестфалци" - Марко Ройс. 

В 43-ата минута топката стигна до Рафа Герейро отдясно в наказателното поле и опита техничен удар към далечния ъгъл, но над вратата.

Минута по-късно Дортмунд създаде най-чистата си ситуация през първата част. Ройс взе топката в своята половина, напредна на скорост през центъра и комбинира с Брандт вляво. Крилото финтира играч на "белите", влезе в наказателното поле, още един играч на гостите се оказа на тревата, а след това последва изстрел от германеца в близкия ъгъл, но Дамен се намеси и спаси. По-добрата опция беше Брантд да попаде към някои от играчите чакащи играчи в жълто.

В добавеното време на първата част Хумелс стреля коварно от дистанция, но стражът на Майнц изби в ъглов удар. Секунди преди края на частта Мален засече центриране на далечната греда и стреля с глава, но топката "облиза" външната страна на ляват греда на Дамен.

На почивката Терзич извърши промяна и пусна в игра Юсуфа Мукоко на мястото на Мариус Волф.

Три минути след старта на втората част гостите оргенизираха отлична контраатака, при която Онисиво напредна отдясно и центрира добре на границата на наказателното поле, където бе намерен Ли, а той влезе вътре и шутира, но Кобел отрази. Намесата на вратаря не беше от най-качествените и се наложи да прави второ избиване, но този път както трябва.

В 57-ата минута Майнц пропусна да реши всичко с трети гол. Тогава Онисиво се измкна по десния фланг, влезе сам в наказателното поле и стреля силно в блицкия ъгъл, но топката се отби от лявата греда на Кобел. 

Две минута по-късно Борусия можеше да се върне в мача, но нов пропуск направи Алер. Юсуфа Мукоко центрира отдясно в наказателното поле, където Хумелс се размина с това да играе с глава, но на втора греда Алер се измъкна и опита да засече, ала не успя да уцели добре топката и тя премина покрай дясната греда на Дамен. 

Gulliver/GettyImages
51 снимки

Домакините се отчетоха с нов пропуск в 62-ата минута. Брантд центрира отляво в наказателното поле, топката не беше изчестена по най-добрия начин и попадна на пътя на Джан, който стреля, топката отиваше в аут, но се получи рикошет в Мален и след това премина на сантиметри от дясната греда на Дамен.

Последваха няколко минути на напрежение пред вратата на Майнц, като се стигна до няколко опасни центрирания и блокирани удари, но така и не се виждаше как ще падне гол във вратата им. 

И точно тогава Борусия отново върна интригата, вкарвайки гол в 69-ата минута. Тогава влезлият от пейката Джовани Рейна направи двойно с Рафа Герейро отляво в наказателното поле, след което отново върна кълбото за португалеца, който с прецизен удар с десния крак намери вратата на Дамен, след като тя се отби от дясната му греда - 1:2. 

В 74-ата минута Юлиан Риерсон центрира отдясно към далечната греда, където Ройс се извиси и стреля с глава, но над вратата. Две минути след това ново центриране отдясно към втора греда намери този Алер, който също стреля с глава и бе точен, но Дамен спаси.

В 78-ата минута резервата Юлиен Дюравнил центрира отдясно към границата на вратарското поле, където Рейна стреля опасно с глава, но отново Дамен беше последа преграда пред гола. 

Десет минути преди края на редовното време Мартин стреля от сериозна дистаниця от пряк свободен удари и бе точен, но Кобел изби в корнер.

В 84-ата минута Ройс центрира от свободен удар на границата на вратарското поле, където с гръб към вратата Хумелс нанесе удар с глава, който обаче премина на сантиметри от лявата греда на Дамен.

В добавеното време на срещата, и с оглед на резултата в мача на Байерн, Борусия тотално рухна и това даде шанс на Майнц отново да погледне в атака. Тогава гостите направиха два фрапантни пропуска, след като първо Онисиво стреля с глава от границата на вратарсокото поле, оставен съвсем сам, но над гредатата, а секунди по-късно резервите Аймен Баркок и Марлон Мустафа комбинираха в наказателното поле, но последният шутира над вратата от точката за дузпа.    

Драмата обаче имаше и в заключителните секунди. В четвъртата минуа от добавеното време едно дълго подаване намери Алер, който успя да вкара изравнително попадение с атрактивно изпълнение, но то бе отменено поради засада.

В шестата минута от добавеното време Никлас Зюле в крайна сметка успя да възстанови равенството с втори гол, след като топката стигна до него в наказателното поле след центриране отляно. След това защитникът направи няколко крачета и стреля силно, получи се рикошет и топката пападна във вратата на Дамен за 2:2. Попадението обаче се оказа недостатъчно за нещо повече и титлата отвово няма да пристигне в Дортмунд.


FT  | БОРУСИЯ ДОРТМУНД – МАЙНЦ 05  2:2

0:1 Андреас Хаке-Олсен 15'

0:2 Карим Онисиво 24'

1:2 Рафаел Герейро 69' 

2:2 Никлалс Зюле 90+6'

Пропусната дузпа: Себастиан Алер 19'

Първа Бундеслига, 34-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

БОРУСИЯ ДОРТМУНД (4-5-1)1. Грегор Кобел - 17. Мариус Волф, 25. Никлас Зюле, 15. Матс Хумелс (к), 23. Юлиан Риерсон - 21. Дониел Мален, 19. Юлиан Брандт, 23. Емре Джан, 13. Рафаел Герейро, 27. Карим Адейеми - 9. Себастиан Алер  

Резерви: 33. Александър Майер (вр), 4. Нико Шлотербек, 6. Салих Йозджан, 7. Джовани Рейна, 11. Марко Ройс, 22. Джуд Белингам, 16. Жулиен Дюранвил, 18. Юсуфа Мукоко, 20. Антони Модест

Старши треньор: Един Терзич

МАЙНЦ 05 (3-4-2-1)1. Фин Гилбърт Дамен - 20. Едимилсон Фернандес, 16. Щефан Бел, 25. Андреас Ханхе-Олсен - 3. Аарън Мартин, 31. Доминик Кор, 8. Леандро Барейро, 19. Антони Каси - 7. Джи-Сун Лий, 6. Антон Щах - 9. Карим Онисиво (к)

Резерви: 32. Ласе Фин Рийс (вр), 4. Аймен Баркок, 37. Делано Бургзорг, 43. Браян Груда, 36. Марлон Мустафа, 44. Нелсон Вайпър, 11. Маркус Ингвартсен, 34. Лукас Лаукс  

Старши треньор: Бо Свенсон


Главен съдия: Марко Фритц, Германия

Стадион: „Сигнал Идуна Парк“, Дортмунд, Германия