Футболистът на белгийския Виртон - Едисон Йорданов даде ексклузивно интервю за Gong.bg. Юношата на елитния немски тим Борусия Дортмунд разкри малко за своето ежедневие по времето на епидемията от коронавирус, разказа за своя отбор в Белгия и подробности около местното първенство. 26-годишният защитник сподели и за своите бъдещи начинания и къде иска да играе, дали следи българското първенство и дали е получавал оферти от български клубове или от националния отбор.  


Еди, как си и къде те намирам?

- В момента съм в Щутгарт при моята съпруга и семейството ѝ. Няколко седмици ще съм и с моето семейство. Така е в момента.

Какво правиш във времето без тренировки?

- Тренирам самостоятелно, без отбора. Мисля, че има много време да ходиш на фитнес, да гледаш мачове. Има възможност да се подобриш в някои неща.

Каква е ситуацията в Германия в момента?

- В Германия последните две, три седмици всичко е затворено, не можеш да направиш нищо. Аз исках да отида на терена да играя, но и това не можеш вече. Затова седя само вкъщи, можеш само да излизаш да си купуваш храна. В следващите две седмици ще отпуснат малко мерките.

Да си поговорим малко за футбол, Еди. Какви са последните новини около Белгийското първенство? Знаем, че то бе първото, което реши да бъде прекратено.

- Да, точно така. След това обаче имаше голяма критика от УЕФА. Затова решението не е 100%-во, защото сега на 24-и април ще бъде взето окончателното решение. В Белгия първенствата са малко по-различни. То в момента приключи и сега ще има плейофи в първата дивизия. Заради това разбирам решението, защото няма как в Германия, в Англия, в Испания да го прекратят. В Белгия вече се знае кой ще изпадне, кой ще влезе в Първата дивизия. Мисля, че ще решат да приключат първенството“.

Едисон Йорданов с екипа на Дюделанж

източник: GettyImages/Gulliver

Форматът на Белгийското първенство е доста особен. Успя ли да го разбереш бързо?

- Не, бързо не (смее се). Сега вече го разбрах, но не беше бързо, това е истината. Странно е, мисля, че няма в нито една друга държава да е така, както в Белгия. Ако го разбереш обаче е интересно.

Опитах се да проуча класирането на твоя отбор. Вие сте в т.нар. Втора дивизия, която обаче се казва Първа дивизия Б и всъщност играете в два полусезона, които обаче са като отделни първенства. Оказва се всъщност, че отбор от Втора дивизия, като твоя Виртон, може да участва в плейофи за Лига Европа.

- Да, така е. Първите шест от нашето първенство играят с отборите от позиции 7 до 16 от Първа дивизия. Има полуфинали, финали и който победи, има шанс за Лига Европа.

Разкажи ни малко повече за клуба, за представянето му през сезона, чувстваш ли се добре в него?

- Да, чувствам се добре. Виртон е клуб, който е по-малък, но тази година имахме силен отбор. Ние сме първи в нашето първенство, обаче в двата полусезона ние сме втори или трети. Заради това не можем да влезем в първата дивизия, но като цяло имахме най-много точки, най-добрата защита. Много добре беше за мен и за отбора.

Как се стигна до преминаването ти там? Подозирам, че може да има нещо общо със старши треньора. Когато проучвах видях, че твоят треньор в Дюделанж, предишния ти отбор, е заел поста във Виртон. Той ли те помоли да дойдеш в Белгия?

- Да, да. Миналия сезон имахме силен отбор в Дюделанж и влязохме в Лига Европа. Той е много добър треньор. Той пита за пет, шест играчи от Дюделанж и ние отидохме там. Така че може да се каже, че Виртон е на половина с играчи от Дюделанж и други играчи от Франция, Белгия. Треньорът обаче имаше няколко проблеми с президента. В нашия отбор има няколко проблеми с администрацията, организацията, базата

Едисон Йорданов (в гръб) в сблъсък с Хакан Чалханоглу от Милан в мач от Лига Европа, 29.11.2018 г., "Сан Сиро"

източник: GettyImages/Gulliver

Отборът е бил аматьорски съвсем до скоро. Те са новаци в дивизията, доколкото знам. 

- Да, новаци са, но почти се изкачихме в първата дивизия. Мисля, че бяхме най-добрият отбор, но трябва да победиш в единия от двата полусезона. Трябва да си първи. Тези Берскот, които играха финал, те са четвърти или пети в цялото класиране, обаче играят, за да отидат в Първа дивизия. Това е в Белгия, като цяло. Но подписах договор заради треньора и от възможността да играя в по-добро първенство, с повече публика. Да съм на по-голяма сцена.

В Интернет прочетох, че твоят договор изтича на 30 юни. Правилна ли е тази информация?

- Да, правилна е.

Каква е ситуацията ти около договора ти в момента?

- Сигурно е, че няма да остана в моя отбор. Мисля, че има хубави възможности пред мен, предвид факта колко мача изиграх като десен защитник през сезона. Беше добър сезон за отбора и за мен. Сега съм свободен и се надявам, че ще дойде нещо хубаво.

Ти наистина си направил доста добър сезон. Извадих статистиката ти и за десен защитник имаш два гола и пет асистенции. Ако е пълна статистиката, сигурно ти отваря доста врати. Мислиш ли за завръщане в Германия? Вероятно на там те влече, например Ханза Рощок, чиито възпитаник си?

- Не мисля, че ще бъде в Ханза Рощок, защото са в Трета дивизия. Аз не мисля да ходя там, защото съм по-добър играч, на по-добро ниво съм от преди. Надявам се да отида във Втора дивизия или първа, но трябва да вървим стъпка по стъпка. Мисля, че Втора дивизия е по реалистичния вариант. Не знам, в Германия или в Белгия, защото там хората те познават повече. Мисля, че в Белгия ще има възможности. Ще видим какво решение ще се вземе, кой ще се качи в Първа дивизия и след това, надявам се, да има решение по въпроса.

До къде стигат личните ти мечти? Можеш ли да си помислиш дори за Дортмунд, друг отбор, в който си бил, макар и във втория отбор?

- Да кажем истината – това е много далеч. Казах, че реалистично сега е Първата дивизия в Белгия или някоя от вторите дивизии на големите държави, като Германия. Мисля, че това е реалистичното в момента и това би било следваща крачка за мен.

Едисон Йорданов

източник: Gulliver/GettyImages

Еди, получавал ли си през годините оферти от български футболен клуб? Като цяло би ли бил склонен, при определена оферта, да дойдеш и да играеш в България, дори като „stepping stone“ (б.р. – нещо, което се използва за постигане на по-големи цели), както се казва?

- Може би имаше възможности миналата година. Не бях на 100% сигурен. Заради това. Опитвам да гледам понякога българското първенство. Гледах всеки мач на националния отбор. В първенството в България нямаше възможност, на която да кажа: „Да, това е един добър „stepping stone“ за мен.

Така като гледаш мачовете от България, сравнявайки ги с тези от Белия или дори Люксембург, как ти се струва нивото?

- Има добри отбори. Лудогорец е силен отбор, в Европа е на добро ниво. С другите отбори има голяма разлика. Това е обаче и, ако гледаш в Белгия. Същото е с Брюж, Генк, те са много добри отбори. Могат да играят във всяко едно първенство. Има отбори, които са надолу и не са силни. Нивото на българското първенство е по-ниско от това на Белгия, това е сигурно. Но, разбира се, е по-силно от това на Люксембург. Първенството им не е толкова добро. Там има три отбора, които са ок, не силни, а ок. С Дюделанж побеждавахме всяка година.

Еди, имал ли си разговори с националния селекционер или с някой от неговите помощници за това дали си готов да помогнеш на националния отбор?

- Не, досега не съм имал разговори. Спомням си, когато играех в младежкия отбор на Дортмунд, бях в младежкия тим на България. Имаше един разговор тогава с треньора Ивайло Петев, но това беше преди много години. Следя националния тим. Миналата година играх в Лига Европа, където имаше четири или пет български играчи, които играха в турнира. Сега имах добър сезон, в добро първенство играх. Да, има още много неща да подобря, обаче знам, че съм готов. Гледах мачове на Българския национален отбор. Знам, че имаха тежка серия миналата година. Знам и играчите. Не е лесно за никого, защото има много негативизъм. Хората искат много от отбора. Може би в момента няма тези играчи, които да са на най-високото ниво, но мисля, че и аз съм готов за това. Но другите трябва да решат какво ще стане. Трябва да направя следващата крачка, да отида още по-високо, в още по-добър отбор и тогава ще видим какво ще стане.

Каза, че си гледал мачовете на националния отбор. Според теб има ли шансове да се класира на Европейско първенство?

- Да, има шансове, защото са само два мача. Имал съм подобна ситуация с два мача да играеш и да се класираш за Лига Европа. Всичко е възможно. Мачът с Унгария е 50/50. Може би играчите на Унгария са малко по-силни, но в един мач можеш да  победиш. Ако ги победиш има финал. В случая е възможно, но не е лесно.

В такъв случай, Еди, може би таванът на твоите мечти е да играеш с България на Европейско или Световно първенство. Може ли да се каже така?

- Това е много, много далеч. За мен, както казах, първото е да си намеря отбор през лятото. Да ставам по-добър и да работя. Цел ми е да играя в националния отбор на България. Мечта е за всеки футболист да се класира на такова състтезание. Има други, които да говорят за това. Надявам се само за България, за хората. Знам, че обичат футбол и че за цяла България това ще бъде нещо много специално.