„Няма нито една професия в света, в която да заслужаваш да бъдеш критикуван на расистка основа“, заяви футболистът на германския Борусия Дортмунд Джуд Белингам в интервю за телевизия CNN.

Английският национал е само на 18 години, но вече е достигнал до  заключението, че расистките обиди са нещо, което се съпътства кариерата му като тъмнокож футболист.

„След повечето мачове, получавам расистки съобщения в профила ми в социалната мрежа Инстаграм. При първите случаи, публикувах съобщенията и получих много позитивна реакция от хора, които казват, че ме подкрепят“, призна полузащитникът.

Джуд Белингам смята, че има непостоянство в отношението на футболните власти спрямо проблемите с расизма, в сравнение с други инциденти. През миналия декември Германската футболна федерация глоби англичаните с 40 хиляди евро за коментара му по повод съдията Феликс Цвайер, след загубата на Борусия с 2:3 от Байерн Мюнхен. От местната федерация определиха думите на Белингам като неспортсменско поведение, тъй като е породил съмнения за безпристрастността на рефера.

„От клуба реагираха бързо, за да се свържат с мен и да проверят дали съм добре. Наистина оценявам това. Някои съотборници ми писаха, както и семейството ми. Но не получих никакво обаждане от федерацията или лигата. Затова го сравнявам със случая през декември, когато доста бързо се свързаха с мен, за да ми наложат глобата. Взех си поуките от това. Знам какво мога да кажа и какво не. Знам, че трябва да контролирам емоциите си по-добре“, обясни Белингам за случай, в който е бил обиждан на расистка основа.

„Говоря много с родителите си и с хората, които ми дадоха път във футбола и в живота. Майка ми и баща ми са моите примери в живота заради начина, по който се справят с всички предизвикателства. Не мога да опиша колко много означават за мен нещата, които тя е правила и прави за мен и брат ми. Тя със сигурност е един от героите в живота ми, ако не и най-големият“, каза Джуд Белингам по повод майка си Денис.

За футболиста на Борусия Дортмунд е важно и да подкрепя по-малкия си брат Джоб Белингам, който също е футболист. „Важно е да го запозная с предизвикателствата, с които ще се сблъска от футболна гледна точка, но и от расова такава. Не мога да подведа децата, които искат да ми подражават. Това ми доставя удоволствие. Това е отговорност, която искам да нося“, заяви още Джуд Белингам.