РБ Лайпциг се наложи с 2:1 в домакинството си на Щутгарт в първи двубой от 18-ия кръг на германската Бундеслига. В герой за „биковете“ се превърна Доминик Собослай, който отбеляза и двата гола за своя тим в 25-ата и 49-ата минута. Крис Фюрих реализира почетното попадение за гостите в 68-ата минута от дузпа.

Gulliver/GettyImages
63 снимки

Гостите започнаха по-добре мача и създадоха първата реална голова опасност, но вратарят Янис Бласвич отрази удар на Кастанарас.

Впоследствие обаче Лайпциг взе инициативата, а първата добра ситуацията за домакините дойде след центриране на Раум, но ударът с глава на Андре Силва мина над вратата.

Още при следващия шанс обаче Лайпциг поведе в резултата. Тогава Собослай реализира след страхотно изпълнение директно от фал от сериозна дистанция.

До почивката Андре Силва имаше две възможности, но с глава прати топката покрай вратата при първия шанс, а след това стреля право във вратаря.

Щутгарт започна силно втората част и Николас Нартей бе изведен сам срещу вратаря, но стреля неточно.

Този пропуск бе наказан, тъй като Собослай стигна до втория си гол в 49-ата минута. След центриране отляво защитник на Щутгарт не успя да изчисти по най-добрия начин, а Силва отигра с глава за австриеца, който овладя с едно докосване и стреля с десния крак от границата на наказателното поле, за да отбележи още едно красиво попадение в долния десен ъгъл на Флориан Мюлер.

Гостите се върнаха в мача, след като дълго разглеждане със системата ВАР доведе до дузпа за игра с ръка на Гвардиол. Фюрих бе точен от бялата точка в 68-ата минута, но РБ Лайпциг нямаше големи проблеми да запази преднината си до края.

По този начин „биковете“ продължават да впечатляват и удължиха серията си на 16 поредни мача без загуба. Възпитаниците на Марко Розе събраха 35 точки и се доближиха на само точка от лидера Байерн Мюнхен, който играе с Айнтрахт Франкфурт в събота. Щутгарт пък остава с 16 пункта, точно над опасната зона. В следващия кръг РБ Лайпциг гостува на Кьолн, но преди това приема Хофенхайм в турнира за Купата на Германия. Щутгарт пък приема Вердер Бремен на Илия Груев-младши, а преди това гостува на втородивизионния Падерборн за Купата.