Отборите на Борусия Дортмунд и Байерн спретнаха истинско шоу за футболните фенове! В крайна сметка двубоят завърши при резултат 3:1 за баварците, които триумфираха с деветата си Суперкупа на Германия, но и двата отбора нагледно демонстрираха що е то директен футбол. 

В края на вихрено първо полувреме Роберт Левандовски откри резултата, а пет минути след подновяването на играта Томас Мюлер удвои за баварците. Последва красиво изпълнение на Марко Ройс, което върна надеждите на "жълто-черните", но втори гол на Левандовски реши всичко в двубоя и подсигури първия трофей на Юлиан Нагелсман. 

Gulliver/GettyImages
37 снимки


Мачът стартира с минута мълчание в памет на легендата на германския футбол Герд Мюлер, който почина на 75-годишна възраст. 


И двата отбора се хвърлиха в нападение от първия съдийски сигнал. В 4-ата минута Кимих отправи добро центриране към наказателното поле, но нямаше негов съотборник, който да засече. Секунди по-късно Борусия Дортмунд сервира нова възможност на своя противник, но за щастие на "жълто-черните" головата машина Левандовски не успя да стигне до топката навреме. 

След четвърт час игра баварците поеха юздите на мача. Безбройните грешки на Борусия създаваха все повече предпоставки за откриващо попадение на Байерн, който само за няколко секунди на два пъти пропусна да натисне спусъка. 

Борусия отвърна с атака на висока скорост, завърила с шут на Марко Ройс, като само миг на брилянтност от Мануел Нойер спаси баварците от това да изостават в резултата. В 30-ата минута Упамекано закъсня с действията си и позволи на младата надежда Мукоко да отправи удар, който обаче се оказа твърде лесен за Нойер. 

Дортмунд все пак вкара топката в мрежата на Нойер, но попадението на Мукоко бе отменено заради засада. Нападението на домакините продължи и малко по-късно "жълто-черните" организираха поредната си светкавична атака, завършила с нова страхотна проява на Нойер. 

Първата част завърши с гол за Байерн. Серж Гнабри сервира топката на главата на Роберт Левандовски, за когото остана единствено да я изпрати в мрежата на Борусия. 


След 15 минути почивка директният футбол се завърна. Гостите нанесоха втория си удар в 50-ата минута, когато авторът на първото попадение - Левандовски, пусна перфектен пас към Томас Мюлер, който само плъзна кълбото във вратата на съперника. 


Две минути по-късно Халанд отвърна на предизвикателството и върна едно попадение, което обаче бе отменено заради изключително тънка засада.

След час игра Борусия профука нова възможност за гол. Халанд навлезе опасно на скорост и вместо да стреля с по-слабия си десен крак, комбинира с Мален, който обаче се размина с кълбото. 

И точно когато изглеждаше, че темпото е спаднало, Марко Ройс заби шедьовър в мрежата на Нойер.  Капитанът на Борусия Дортмунд овладя великолепен пас и от границата на наказателното поле намали за 1:2. 


Подемът в играта на Борусия бе факт, но след безумна грешка на Аканджи четвърт час преди края Левандовски с лекота отбеляза за втори път и върна двойния аванс на Байерн. 


След инкасираното попадение Марко Розе извърши четири смени, с което промени облика на своя тим. Халанд продължи да напада в опит да запише името си сред реализаторите, но без успех. 

Така завърши третото поредно издание с участието на тези два отбора в битката за Суперкупата на Германия. 
Gulliver/GettyImages
14 снимки


Борусия Д - Байерн  КР 1:3
0:1 Роберт Левандовски 41'
0:2 Томас Мюлер 50'
1:2 Марко Ройс 65'
1:3 Роберт Левандовски 74'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Борусия Д: Кобел, Паслак, Витсел, Аканджи, Шулц, Белингам, Дауд, Рейна, Мукоко, Халанд, Ройс

Треньор: Марко Розе 

Байерн: Нойер, Станишич, Упамекано, Зюле, Дейвис, Коман, Кимих, Мюлер, Горецка, Гнабри, Левандовски 

Треньор: Юлиан Нагелсман

Съдия: Саша Щегеман 
Стадион: "Сигнал Идуна Парк", Дортмунд