Много видни личности, както и обикновени хора, изказаха почитта си към починалия рано днес легендарен нападател на Байерн Мюнхен и на германския национален отбор Герд Мюлер. Той си отиде на 75 години, след дълга битка с Алцхаймер, като последните 5 години прекара в дом за стари хора.

Министър-председателят на провинция Бавария Маркус Зьодер определи Мюлер като "най-добрият германски нападател за всички времена. Без него нито Байерн, нито германският национален отбор щяха да имат толкова успешни периоди през 70-те години.

"Аз самият му бях голям фен. Цяла Бавария скърби за този скромен и в същото време толкова успешен човек", каза още премиерът.

Gulliver/GettyImages
48 снимки

Мюлер винаги ще бъде помнен и като голмайсторът-рекордьор на Бундеслигата с 365 гола от края на 60-те до втората половина на 70-те години, когато Байерн буквално се трансформира от един обикновен отбор в световен гранд, какъвто е и днес.

С него на върха на атаката си тимът печели 4 титли в Бундеслигата, 4купи на страната, както и три Купи на европейските шампиони в периода 1974-76.

Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке заяви, че Герд Мюлер е "един от най-големите идоли от детството и младостта. И за мен беше истинско удоволствие да го познавам лично като един от най-скромните и приятни хора, които съм срещал. Той беше изключителен играч, на който Байерн и германският национален отбор трябва много да благодарят."

Всеки отбор от Бундеслигата изказа своята почит и уважение към починалата днес икона. Руди Фьолер, спортен директор на Байер Леверкузен и Световен шампион от 1990-та година, определи Герд като "един от най-великите голмайстори на всички времена, не само в Германия, но и по целия свят.

"Разбира се, той беше модел за подражение за мен като нападател. Това е един много тъжен ден за футбола, за Германия. А постиженията му на терена няма какво да ги коментираме, те са непостижими."

Райнер Кох - президент на регионалната Баварска футболна федерация и изпълняващ длъжността президент на Германския футболен съюз (ГФС) също е потресен. "Той вече беше легенда още по време на активната си кариера и то на цяло поколение, също така беше героят на моята младост. Нещо си отиде с неговата смърт, повярвайте ми. Тъжни сме, че трябва да се сбогуваме с тази икона на нашия спорт и мислите ни са със семейството и близките му", заяви Кох.