Очите на целия футболен свят ще са вперени от следващата събота към Германия.

След седмици на планиране и нервни преговори, Бундеслигата най-сетне получи разрешение да се завърне след двумесечната пауза, причинена от пандемията с коронавируса, сполетяла целия свят.

Канцлерът Ангела Меркел даде зелена светлина за подновяването на първенството, но при стриктно спазване на всички хигиенни мерки за сигурност. Успехът или провалът на германския модел може да определи съдбата на останалите футболни лиги в Европа, света, както и на глобалните спортни събития.

След като тренираха в продължение на месец, снощи 18-те клуба в Първа Бундеслига бяха информирани кога ще започнат мачовете и при какви условия ще се провеждат. Правилата ще са следните:

1. Всеки отбор ще бъде под карантина в хотел преди първия си двубой и всеки играч ще бъде тестван за коронавирус. Веднъж щом кампанията започне, до нейния край футболистите ще дават поне по 2 теста на седмица.

2. Срещите ще се провеждат пред празни трибуни.

3. Достъп до стадионите ще имат максимум 300 души. Сред тях ще са официални лица, поддържащ персонал и медии. Домакините ще пристигат с личните си автомобили до съоръжението, а гостите ще бъдат разделяни на малки групи в транспортни превозни средства, които ще бъдат дезинфекцирани след всеки курс.

4. Футболистите ще се преобличат в няколко различни съблекални. Ще са отделени от резервите и ще си взимат душ по отделно.

Най-големият тест ще дойде още в първия ден на подновяването, когато ще се състои Рурското дерби между Борусия Дортмунд и Шалке 04. Привърженици на двата отбора обикновено се събират преди и след мачовете около стадионите. Въпреки забраната за публика, има опасения, че фенове може да се стекат пред „Сигнал Идуна Парк“.

Регионалната полиция изрази силната си опозиция срещу рестартирането на шампионата именно заради тази опасност от струпвания на хора около стадионите.

Въпреки това правителството прояви смелост и се реши на тази стъпка, чрез която трябва да се покаже, че светът не може вечно да се страхува.

Амбицията на Бундеслигата е да приключи до 30 юни, когато изтичат договорите на доста от играчите. Въпреки че ФИФА предостави насоки за удължаването на споразуменията между клубовете и състезателите, има риск от завеждане на дела от футболисти и техните агенти именно заради приключването на контрактите и заради такива, които искат да преминат в друг отбор.

Срокът от месец и половина, в който германците искат да приключат означава, че съставите ще трябва да играят по 2 двубоя на седмица, а това ще означава хиляди тестове за щабовете и футболистите. Една грешка или изблик на позитивни тестове може да принуди шефовете по високите етажи да прекратят окончателно сезон 2019/2020.