Борусия Дортмунд надви като гост Хофенхайм с 1:0 в мач от 22-ия кръг на Бундеслигата. Единственото попадение в срещата бе дело на Юлиан Бранд в 43-а минута. С тази победа Борусия Дортмунд вече е на първа позиция в класирането с актив от от 46 точки, докато  Хофенхайм остава на незавидното 16-о място с едва 19 пункта на сметката си.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

В 20-а минута дойде първото сериозно положение в срещата, след като Нико Шлотербек от Дортмунд пропиля шанс да отбележи. Той забоде свободен удар с глава от позиция дълбоко в наказателното поле, но не се прицели добре и топката прелетя леко встрани от дясната греда. Петнайсет минути след това положение Себастиан Алер демонстрира добра ориентация в наказателното поле, но опитът му бе спрян от вратаря.

Две минути преди края на първата част Юлиан Бранд яростно си проправи път към топката от статично положение, но успя да я удари само с тялото си. Това бе достатъчно, за да преодолее вратаря - 1:0 за Борусия Дортмунд.

В 53-а минута главният арбитър Мартин Петерсен раглеждаше на ВАР монитора евентуална дузпа в полза на Хофенхайм, но такава не бе отсъдена. Три минути след това Мариус Волф пое подаване и изстреля неспасяем удар без колебание, който попадна право в горния десен ъгъл. Съдията отново бе привикан да разглежда ситуацията, а в крайна сметка реши да отмени попадението, за да отсъди фал в атака.

Пет минути преди края на редовното време Фисник Аслани от Хофенхайм профука огромна възможност, достигайки до перфектно центриране в наказателното поле от крилото и изпрати силен удар с глава, който мина встрани от дясната греда. Рафаел Герейро след това можеше да удвои резултата, но Оливър Бауман демонстрира уменията си и предотврати попадението. Това бе всичко в срещата и Борусия Дортмунд успя да спечели трите точки.

В друг мач от същия кръг Херта Берлин победи Аугсбург с 2:0. Головете за домакините бяха дело на Марко Рихтер и Доди Люкебакио. Мачът бе равностоен, но Херта успя да вкара положенията си и да отмъкне трите точки. С тази победа отборът от Берлин заема 14-а позиция в класирането, а Аугбург 13-та.

Волфсбург надделя над Кьолн като гост с 2:0 в мач от същия 22-и кръг в Бундеслигата. Попаденията бяха дело на Яник Герхард и Максимилиан Арнолд от дузпа. Кьолн бе по-активният отбор през по-голяма част от срещата, но пропусна куп положения, което позволи на гостите да спечелят трите точки. С тази победа Волфсбур е вече 7-и с актив от 33 точки, Кьолн остава на 12-а позиция с 26 пункта на сметката си.