Бившият национален селекционер по футбол на Германия Берти Фогтс вярва, че има нужда от реформи и действия в местната футболна федерация, извън търсенето на нов старши треньор на мъжкия представителен отбор.

"Нещо трябва спешно да се направи. Ситуацията не може да продължава така. Много неща отиват в грешна посока в централата. Само нов национален селекционер няма да е достатъчен", заяви 76-годишният Фогтс пред вестник Rheinische Post.

Доскорошният старши треньор Ханзи Флик бе уволнен в неделя след срамната домакинска загуба с 1:4 от Япония, което наложи стартиране на процеса по избор на нов селекционер, пише агенция ДПА.

Фогтс, който бе начело на отбора от 1999-а до 1998 година и спечели титлата на Евро 1996, се изказа в полза на опитен наставник.

"Трябва ни опитен човек за национален треньор. Някой, който може да вдъхнови играчите и всички хора", заяви той.

Берти Фогтс посочи настоящия мениджър на Ливърпул Юрген Клоп и бившия национален треньор и настоящ селекционер на Република Корея Юрген Клинсман за потенциални наследници на Флик с думите: "И двамата имат огъня и харизмата, необходими, за да възродим нашия футбол."

Според него евентуалното назначение на бившия треньор на Байерн Мюнхен Юлиан Нагелсман, който е сочен за фаворит, е рисковано. Фогтс призова и за включването на бивши национални играчи в екипа: "Михаел Балак, Бастиан Швайнщайгер или Филип Лам със сигурност биха направили разликата."

Берти Фогтс вижда домакинството на Европейското първенство през 2024 година като голяма възможност за германския футбол. "Това е важен турнир за нас, възможност да поправим много неща, които се объркаха в последните години. Трябва да направим всичко, за да покажем на германците отново колко е красив футболът", коментира той.

Директорът на националния тим на Германия Руди Фьолер, селекционерът на 20-годишните Ханес Волф и асистентът му Сандро Вагнер ще водят отбора в контролата срещу Франция довечера в Дортмунд./ БТА