Байерн Мюнхен е определил наставника на Байер Леверкузен Шаби Алонсо като своя „мечтан кандидат“ да замени настоящия треньор Томас Тухел, ако той бъде уволнен. Сезонът на актуалния шампион се разпада все повече след трите последователни загуби в рамките на една седмица, последният от които дойде в неделя с 2:3 от Бохум.

Всяко назначение на Алонсо обаче ще се случи най-рано през лятото, след като журналистът на Sky Germany Флориан Платенберг написа, че на „Алианц Арена“ не смятат да прави генерални промени преди края на сезона. Самият Тухел също не мисли да подава оставка и иска да се бори да запази поста си.

Въпреки че изпълнителният директор Ян-Кристиан Дрийсен каза, че Тухел ще остане на поста си, се смята, че Байерн обмисля промяна през лятото, като 42-годишният Алонсо е начело в списъка му. Сред другите кандидати е бившият наставник на тима и селекционер на Германия Ханс-Дитер Флик.

Алонсо беше значен за треньор на Леверкузен през октомври 2022-а година, като изведе отбора от зоната на изпадащите до шестото място. Той беше възнаграден с нов договор през май 2023-а година, който продължава до юни 2026-а година. Контрактът на Тухел с Байерн пък е до лятото на 2025-а година.

Под ръководството на Алонсо Леверкузен в момента остава непобеден от началото на сезона и има осем точки преднина на върха пред баварците. Алонсо игра за Байерн между 2014-а и 2017-а година под ръководството на мениджъра на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола. По време на престоя си в Мюнхен той спечели три титли в Бундеслигата, една Купа на Германия и една Суперкупа на Германия.

Испанецът е силно свързван и с английския Ливърпул, след като настоящият мениджър Юрген Клоп обяви миналия месец, че ще напусне мърсисайдци в края на този сезон.