Байерн Мюнхен разби Байер Леверкузен с 4:2 във финала за Купата на Германия и направи дубъл в страната, след като преди седмици завоюва и титлата. Дейвид Алаба откри с красиво попадение в началото на срещата, а малко след това Серж Гнабри удвои преднината на тима. През втората част феноменален гол реализира Роберт Левандовски. Минути по-късно Свен Бендер върна едно попадение за "аспирините". Но полякът не бе казал последната си дума и с елегантен гол реализира четвърти гол за баварците. Крайният резултат бе оформен от Кай Хавертц  от дузпа в заключителните секунди на двубоя.

Това беше 20-а Купа на Германия за Байерн Мюнхен и те продължават да бъдат рекордьор по спечелени трофеи в страната.

Gulliver/GettyImages
59 снимки

Баварите не чакаха много и първата опасност бе създадена пред Храдецки. Кингсли Коман центрира отляво, а в наказателното поле Роман Левандовски стреля с глава над напречната греда.

Малко след това Горетцка бе изведен в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. В 9-ата минута Байерн отново притисна съперника си. Левандовски подаде около дъгата на наказателното поле, където Кимих стреля, но и този удар нямаше успех.

Минута по-късно последва ново нападение на възпитаниците на Ханзи Флик. Коман бе намерен на отлична позиция в наказателното поле. Французинът заложи на техничен фалцов удар в далечния ъгъл, но Храдецки спаси.

"Аспирините" отговориха с бърза контаатака. Арангис нахлу в наказателното поле, но прострелното му центриране не намери адресата си и опасността пред Нойер не се осъществи.

В 16-ата минута Байерн Мюнхен откри резултата. Баварците получиха право да изпълнят фаул наотлична позиция пред Храдецки. Дейвид Алаба застана зад топката и с изящен удар реализира в горния ляв ъгъл.

Баварците продъжиха с доминацията си и след попадениято. Шампионите заложиха на своя стил и градяха атаки, изградени с множество подавания и преливащи от единия на другия фланг. В 22-ата минута Мюлер бе изведен на изгодна позиция и стреля отблизо, но Храдецки се намеси и предотврати сигурен гол.

Две по-късно Байерн реализира и второ попадение, Кимих изведе отлично Гнабри зад гърба на защитата на Левркузен. Крилото напредна и с плътен удар в долния десен ъгъл удвои преднината за тима си.

В 31-ата минута Байер организира добра контраатака. Хавертц изведе Диаби отдясно. Крилото центрира на далечната греда към Бейли, но последният направи непростим пропуск, стреляйки от отлична позиция над напречната греда.

Постепенно действията на терена загубиха началния си ритъм, но възпитаниците на Ханзи Флик продължиха да държат контрола на топката и спокойно разиграваха.

В заключителните минути на първото полувреме все пак Байер пое инициативата, но трудно можеше да преодолее отбраната пред Мануел Нойер. В последните секунди на първата част Свен Бендер отправи бомбен удар от въздуха, но германският национал улови.


Финалът за Купата на Германия може да наблюдавата на живо по DIEMA SPORT, както и на платформата PLAY DIEMA XTRA. Gong.bg ще проследи за най-интересното от срещата.


На почивката треньорът на Байер Леверкузен Петер Бос реагира мигновено и включи в игра Карим Демирбай и Кевин Фоланд.

Байерн стартира в типични си стил и обсади вратата на Храдецки и не предостави инициативата на Леверкузен.

В 55-ата минута след поредният пробив на Коман, французинът подаде към Левандовски на границата на наказателното поле, но последвалият удар на поляка беше изненадващ, защото прелетя високо над вратата на Храдецки.

Минута по-късно можеше да се стигне до гол за "аспирините". Бейли изпревари Нойер, но не успя да реализира след това. Секунди по-късно на Олимпийският стадион в Берлин станаха свидетели на пропуска на вечерта. Диаби проби отлично отдясно, след което центрира в наказателното поле към непокрития Фоланд, но нападателят се размина с топката и не успя да засече от изгодна позиция.

В 59-ата минута баварците бнаправиха резултата класически. Кой ли е реализаторът? Няма съмнение! Роберт Левандовски спря елеганто топката на около 25 метра и с мощно воле шутира, при което Храдецки не успя да реагира добре и направи груба грешка, която позволи топката да влезе в мрежата му.

Но Байер реагира мигновено. Бейли центрира от ъглов удар в наказателното поле, където Свен Бендер надскочи Леон Горетцка и с глава върна едно попадение за "аспирините".

В 65-ата минута Левркузен можеше да върна набързо още едно попадение. Диаби центрира остро в наказателното поле, но първо Фоланд, а след това и Хавертц се разминаха с топката и тя излезе в аут.

Малко по-късно Роберт Левандовски направи невероятен пропуск, след като не успя да засече прострелно центриране на Перишич. Секунди след това хърватинът отправи плътен диагонален удар, но Храдецки изби.

В 89-ата минута полският национал реалзиира 51-ия си гол за сезона. Перишич изчака включването на нападателя и подаде към него. Левандовски остана очи в очи с Храдецки и елегантно копна над него за 4:1.

В заключителните минути двата тима си разменяха скоростни атаки, като често бяха пренебрегвани халфовите линии. При една от тях Бейли не успя да подаде точно към непокрития Фоланд.

Във финалните секунди на двубоя Леверкузен получи дузпа за игра с ръка на Дейвис. След кратко съвещание с ВАР съдията посочи бялата точка. Кай Хавертц застана зад топката и с хуба удар оформи крайния резултат 2:4.

БАЙЕРН М - БАЙЕР Л 4:2

1:0 Алаба 16'

2:0 Гнабри 24'

3:0 Левандвоски 59'

3:1 Бендер 64'

4:1 Левандвоски 89'

4:2 Хавертц 90'-д.

СЪСТАВИТЕ:

БАЙЕРН М: Нойер; Павар, Ж. Боатенг, Д. Алаба, А. Дейвис; Кимих, Горетцка; Гнабри, Т. Мюлер, К. Коман; Левандовски

Треньор: Ханс-Дитер Флик

БАЙЕР Л: Храдецки; Л. Бендер, Тапсоба, С. Бендер, Вендел; Баумгартлингер, Арангис, М. Диаби, Амири, Л. Бейли; Хавертц

Треньор: Петер Бос