Байер постигна изключително драматичен успех над гостите от Фрайбург в последния кръг на Бундеслигата и по този начин не само подпечата своето място в Шампионската лига през следващата година, но и запрати Фрайбург едва на шестото място.

Gulliver/GettyImages
19 снимки

Преди началото на мача публиката на “БайАрена” се сбогува с легендата на немския футбол и спортен директор на тима Руди Фьолер, който се оттегля след два периода в ръководството, вторият от които е от 2005-а насама.

“Аспирините” бяха много близо до откриване на резултата в 36-ата минута, когато след корнер топката достигна до Патрик Шик в отлична позиция, но той стреля покрай левия стълб на вратата. Техните гости имаха сериозни проблеми при констриурането ан своите атаки, тъй като домакините действаха доста агресивно и успяваха да прекъсват комбимациите в зародиш. Въпреки това те все пак достигнаха до една греда през първата част, както и положение на Винченцо Грифо минута преди края на първата част, когато той стреля опасно, но вратарят се намеси добре.

Байер отки резултата в 54-ата минута, когато една дълга топката от отбраната на домакините достигна до Патрик Шик след грешка на Нико Шлотербег, той се откусбна и напредна, след което подаде към Лукас Иларио, който реализира за 1:0. Десетина минути след това те имаха отлична възможност да удвоят преднината си, но Паулиньо пропусна.

Фрайбург достигна до равенството две минути преди края на редовното време, когато бе изведен отлично зад бранителите и прати топката в мрежата на Андрей Луньов за 1:1. Само две минути след това Байер бе на косъм да възстанови своята преднина след удар с глава на след корнер, който обаче се отби от дясната греда.

“Аспирините” достигнаха до победата в последната минута на двубоя, която вратарят на гостите Марк Флекен тръгна в атака при един корнер, но в крайна сметка след изчистването топката достигна до Есекиел Паласиос и той от центъра на терена я прати в мрежата за 2:1.

Компания на Байер Леверкузен в Шампионската лига догодина ще правят още Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд и РБ Лайпциг.