Борусия Дортмунд е новият временен лидер в германската Първа Бундеслига, след като постигна победа с 4:2 в домакинството си на Хайденхайм в първи двубой от третия кръг на шампионата. „Жълто-черните“ вкараха два бързи гола още до 17-ата минута чрез Дониел Мален и Карим Адейеми, след това допуснаха един в 39-ата, когато Марвин Пиринджер се разписа, но четири минути преди почивката отново Адейеми даде комфортен аванс на домакините. През второто полувреме гостите намалиха след гол на Максимлиан Бройнинг от дузпа, но в добавеното време момчетата на Нури Шахин си подпечатоха успеха, също от бялата точка, когато Емре Джан реализира.

Дортмундци показаха, че разполагат с много класа в атака, но защитата им допусна доста грешки и резултатът можеше да е различен, ако не бяха пропуските на гостите.

Борусия стартира силно и за 17 минути вкара два гола. В 12-ата минута Карил Адейми пусна към Дониел Мален, който шутира ниско в средата на вратата и отбеляза за 1:0. Само след 5 минути игра резултатът стана 2:0. Юлиан Бранд изведе самия Адейми, който стреля и отбеляза второто попадение в мача.

Гостите върнаха един гол в 39-ата минута, когато Дортмунд се беше отпуснал. Тогава Марвин Пийрингер засече с глава центриране от Омар Траоре от корнер и не даде шанс на Грегор Кобел – 2:1.

120 секунди по-късно, обаче, „жълто-черните“ успяха да увеличат преднината си отново на два гола след чудесна контраатака. Юлиан Риерсон пусна към Карим Адейми, който стреля хладнокръвно и отбеляза за 3:1.

Снимки: Gulliver/GettyImages
42 снимки

През второто полувреме Хайденхайм продължи да се съпротивлява. Гостите създадоха няколко опасности пред вратата на Грегор Кобел. Гостите имаха и късмет, когато в 66-ата минута топката за четвърти път влезе в мрежата на гостите. Марсел Забицер отбеляза, но попадението не бе зачетено тъй като имаше игра с ръка.

Само две минути след това Серу Гираси стреля опасно, но Кевин Мюлер направи брилятно спасяване.

В 74-ата минута Никлас Зюле направи нарушение и реферът отсъди дузпа, която Максимилан Бройнинг стреля неспасяемо в мрежата на Дортмунд и резултатът стана 3:2.

Крайното 4:2 пък оформи Емре Джан в треата минута на продължението. Тогава домакините също получиха право да изпълнят дузпа и Джан реализира.

По този начин Борусия Дортмунд оглави временното класиране със седем точки, докато Хайденхайм остава втори с шест пункта след първата си загуба за сезона.