75 000 зрители на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен отдадоха почит на футболната легенда Франц Бекенбауер с минута мълчание и разпънат транспарант, който гласеше: "Сияйната светлина тръгва в последния си път - почивай в мир, Кайзер".

Облечени в спортни екипи с надпис "Danke Franz" ("Благодаря ти, Франц"), играчите на Байерн излязоха на терена за мача си срещу Хофенхайм под звуците на "Gute Freunde" ("Добри приятели") - поп песен, издадена от футболиста през 60-те години на миналия век, предаде АФП.

ВИЖТЕ СНИМКИ!

Бекенбауер почина в австрийския град Залцбург на 7 януари на 78-годишна възраст, а днес беше погребан в южната част на Мюнхен, близо до мястото, където е израснал.

В мразовитите условия от -9°C стадионът замлъкна преди мача, за да почете живота на един от любимите синове на германския футбол - момент, който ще се повтаря на всеки мач от Бундеслигата този уикенд.

Gulliver/GettyIMages & BGNES
33 снимки

Бекенбауер направи име в Байерн Мюнхен, като помогна на клуба да получи първата си промоция в Бундеслигата, а след това спечели титли в първенството и европейски купи с отбора.

Байерн помогна за старта на зашеметяващата кариера на Бекенбауер в националния отбор на Германия, с котой той стана световен шампион и като треньор, и като играч. Само трима мъже са постигали този успех.

Тази вечер домакините играха с възпоменателни фланелки, които ще бъдат продадени на търг за фондация "Франц Бекенбауер".

"Това е страхотен стимул за отбора и за мен да посветим мача на него и да спечелим", заяви мениджърът на Байерн Томас Тухел преди мача.

На 19 януари стадионът ще бъде домакин на публично възпоменание за живота на Бекенбауер. Германският канцлер Олаф Шолц потвърди, че ще присъства на събитието.

Бившият вратар на Байерн Сеп Майер, който все още държи рекорда по мачове за всички времена за германските шампиони, призова пред стадиона да бъде изградена статуя на Бекенбауер.