Феновете на Ливърпул цяло лято тръпнаха около трансферната сага с халфа на РБ Лайпциг Наби Кейта. Гвинеецът все пак бе уреден, макар и от следващия сезон, но сега даде известен повод за притеснение на „червените” привърженици. Как по-точно ли? В последните 39 дни, в които отборът му изигра 7 мача, 22-годишният играч цели три пъти видя червения цвят на картона.

През седмицата Кейта завърши печалната серия с ранен втори жълт картон през второто полувреме на двубоя срещу Байерн Мюнхен за Купата на Герамния. Статистиките определено могат да минат за тревожни и донякъде замъгляват умението на Кейта да бележи красиви голове с удари от дистанция. На „Анфийлд” вече сериозно се питат дали не похарчиха толкова много пари за играч, който постоянно трупа наказания в най-неудачните мигове.

Ливърпул вади 25 милиона за ляв бек от Рома

Треньорът на РБ Лайпциг Ралф Хазенхютл беше първият, който защити футболиста, заявявайки, че Кейта няма проблеми с дисциплината. „Трябва да сме внимателни и да не дамгосваме Наби. Този червен картон беше смешка, изобщо не ме тревожи”, коментира специалистът.

„Наби е играч, който често става жертва на провокации. Хората се опитват да изкопчат реакция от него”, продължи Хазенхютл.

Опитен испански страж вариант за Ливърпул

Специално в мача срещу Байерн действително имаше и такъв момент. Преди нарушението си срещу Тиаго, Кейта бе на два пъти прегазен – веднъж от Артуро Видал и втори път от Корентен Толисо. Предвид крехката му възраст, това може да мине за достатъчна причина младият играч да се подведе по емоциите. Показателен е фактът, че два пъти дотук през сезона Кейта е получавал жълт картон в откриващия четвърт час на мачовете.

„Много по-разтревожен бих бил, ако Кейта внезапно спре да влиза в единоборства”, заключи Хазенхютл по-рано този месец.