В напълно свой стил Борусия Дортмунд спечели битката за последната директна квота в Шампионска лига. „Жълто-черните” надиграха много трудно Вердер Бременс 4:3 във финалния 34-и кръг от Бундеслигата, а успехът им гарантира, че завършват трети в първенството. Победата на практика лиши от смисъл случващото се на двубоя между Хофенхайм и Аугсбург, който и без друго приключи при позитивен за „пчеличките” резултат – 0:0.

Срещата на „Сигнал Идуна Парк” беше знакова и с първия мач на Марк Бартра след атентата срещу автобуса на Борусия преди първия четвъртфинален мач срещу Монако от Шампионската лига. С двете си попадения в мрежата на „музикантите” голямата звезда на домакините Пиер-Емерик Обамеянг си гарантира еднолично първото място при голмайсторите в немския елит с 31 гола (срещу „само” 30 за Роберт Левандовски от Байерн Мюнхен).

Двубоят рано-рано показа, че ще бъде изключително вризвоопасен още от самото начало. След само 4 минути игра Пиер-Емерик Обамеянг като по чудо не отбеляза гол. Габонецът засече центриране от корнер и само навременната намеса на Феликс Вийдвалд опази мрежата на „музикантите”.

Три минути по-късно Вердер доста куриозно откри. Попадението в мрежата на Роман Бюрки беше доста любопитно, тъй като Златко Юнузович и Улисес Гарсия последователно не успяха да нанесат изстрели към вратата, но в настъпилото меле Юнузович някак се изправи навреме и най-сетне шутира към вратата. Бюрки извади кълбото с отчаян плонж, но повторенията и системата на голлинията доказаха, че попадение има – 0:1.

Последва зловещ натиск на Борусия, който даде резултат в 32-ата минута. Шинджи Кагава пусна много подъл пас в уличка за Марко Ройс, който се вряза навреме между изтеглящите се напред защитници. Останал сам срещу вратаря, германецът отбеляза с копринен удар в долния десен ъгъл – 1:1.

Три минути преди края на първото полувреме Дортмунд стигна до пълен обрат. Усман Дембеле получи топката пред дъгата и находчиво копна над защитниците. Никой не тръгна с Обамеянг, който с обръщане изстреля воле право под напречната греда – 2:1.

Втората част стартира с шокиращ  гол за Вердер. Като от нищото гостите организираха контраатака отляво, при която Макс Крузе пробяга целия терен и навлезе към аутлинията в наказателното поле. С рязък финт той свали на тревата Нури Шахин и пусна към Фин Бартелс, който нямаше как да сбърка от няколко метра – 2:2.

„Музикантите” на свой ред осъществиха пълен обрат. В 68-ата минута Юнузович с чудесен пас изведе Крузе отляво, а той с хирургическа прецизност прехвърли вратаря за 2:3.

Дортмунд в никакъв случай не сведе глава. Точно четвърт час преди края Серж Гнабри извърши наистина глупаво нарушение срещу Марко Ройс отляво в наказателното поле и съвсем логично домакините получиха дузпа. Потърпевшият изпълни хладнокръвно с шут в горния ляв ъгъл – 3:3.

Минута преди изтичането на редовното време Борусия отново реализира наказателен удар. Този път виновникът беше Филип Баргфреде, който дори получи жълт картон за нарушението срещу Кагава. Пиер-Емерик Обамеянг пое отговорността и шутира безкомпромисно покрай Вийдвалд – 4:3 и победа за „жълто-черните”.

По този начин с 64 точки Борусия избегна участието в плейоф за влизане в Шампионската лига, като такъв ще трябва да премине Хофенхайм (62) като четвърти в Бундеслигата. Вердер от своя страна финишира на 8-а позиция с 45 пункта.

Бундеслига 2016/2017, 34-и кръг, резултати:

Борусия Мьонхенгладбах – Дармщад 2:2

Байерн Мюнхен – Фрайбург 4:1

Айнтрахт Франкфурт – РБ Лайпциг 2:2

Кьолн – Майнц 05 2:0

Хамбургер – Волфсбург 2:1

Херта Берлин –Байер Леверкузен 2:6

Хофенхайм – Аугсбург 0:0

Инголщад – Шалке 04 1:1

Борусия Дортмунд – Вердер Бремен 4:3