Вратарите са едни от най-важните играчи на футболното поле. Всеки един от тях заслужава титулярното си място с упорит труд и тренировки, както и закономерно с представянето си на футболното поле.

Ето и топ 10 на вратарите, които от титуляри вече се заседяват по-често на резервните скамейки.

1. Джанлуиджи Буфон (Ювентус) - Титулярният страж на Ювентус играеше в почти всички срещи на Ювентус през сезона - Серия А, Суперкупата на Италия, Шампионска лига, национален отбор на Италия, а в турнира за Купата на Италия влизаше неговата резерва. Години наред вратата на Юве беше монополизирана от Буфон. В Юве идваха вратари и си тръгваха, като напраиха кариери в други отбори. Просто не случиха на време. В момента в Серия А Ювентус залага на Шчесни, който дойде от Рома за сумата от 12,2 милиона евро. До този момент двамата са изиграли по 13 двубоя в Серия А.

2. Роман Вайденфелер (Борусия Дортмунд) - В Борусия Дортмунд винаги са откривали млади таланти, което винаги радва Байерн Мюнхен в определен момент. Вайденфелер се присъедини към "жълто-черните" през 2002 година от Кайзерслаутерн при треньора Матиас Замер, а стана №1 две години по-късно при Берт ван Маарвайк. Сега вече №1 под рамката на вратата в Борусия е Роман Бюрки.

3. Яспер Силесен (Барселона) - През 2011 година вратарят беше закупен от Аякс за 3,2 милиона евро за 22-годишния тогава Силесен от НЕК Ниймеген. На "Камп Ноу" той се конкурира с Марк-Андре тер Стеген. Игровата му практика е в турнира за Купата на Испания.

4. Клаудио Браво (Манчестър Сити) - Чилиецът се бори със зъби и нокти за титулярното място в състава на "гражданите", но Пеп Гуардиола дава предимство на Едерсон, което оставя малки шансове за игра на Браво и то предимно в мачове от турнирите за купите.

5. Карлос Камени (Фенербахче) - Камерунецът замени Испания с Турция за доста привлекателен договор. За съжаление на Камени титуляр под рамката е Волкан Демирел, като за Карлос останаха до този момент само 7 мача, а двойно повече на пейката за резервите.

6. Диего Лопес (Еспаньол) - Опитният вратар отстъпи мястото си на младия Пау Лопес, който дойде през лятото от Тотнъм. Каталунците залагат на младежа, който да бъде продаден за добри пари в бъдеще, след като се изгради, а ветеранът остана на скамейката.

7. Диего Беналио (Монако) - Швейцарският вратар беше част от шампионския тим на Волфсбург в Германия, където беше считан за много талантлив и перспективен. След десет сезона в Бундеслигата той подписа с Монако, но там титуляр е Даниел Субашич, което постави Беналио в ролята на резерва, който има епизодична роля, появявайки се в определени мачове

8. Седрик Карасо (Галатасарай) - Карасо беше считан за един от най-добрите вратари във Франция, където се бореше за №1 с Манданда и Лорис, но в един момент се оказа в турския гранд Галатасарай. 36-годишният вратар се превърна в резерва на уругваеца Фернандо Муслера, като все пак от началото на сезона има 1 мач за първенство.

9. Артур Боруц (Борнемут) - Звездата на Селтик и Фиорентина се озова в Англия през 2012 година. В Саутхемптън той игра доста често, а в Борнемут играеше повече от добре, записвайки повече от 30 мача на сезон. През май 2017 година полякът получи травма на коляното и пропусна цялата предсезонна подготовка, а клубът плати 11,5 милиона евро за 30-годишния Асмир Бегович на Челси. През този сезон Боруц е на резервната скамейка, като вече на 38 години почти със сигурност в скоро време ще сложи и края на кариерата си.

10. Орестис Карнезис (Уотфорд) - В продължение на 3 години гръцкият футболист защитаваше вратата на италианския Удинезе, което му гарантира и титулярно място в тима на "елините". Карнезис се присъедини към английския клуб, който е собственост на собственика на Удинезе - Джампаоло Поцо. Но независимо от това, че е на 37 години под рамката на английския тим се подвизава Еурелио Гомес, който се представя повече от стабилно. Все пак Карнезис очаква своя миг, който вероятно ще дойде в един момент.