Отборът на РБ Лайпциг се възползва от грешната стъпка на Байерн и намали разликата с „баварците“ седем точки в битката за титлата в Бундеслигата. Това стана след комфортна победа с 2:0 като домакин на Щутгарт в двубой от 31-ия кръг на първенството.

По този начин „биковете“ вече имат 64 точки на втората позиция и оставащи три мача до края на кампанията. Щутгарт са десети с 39 точки.   

Още в 14-ата минута гостите останаха с човек по-малко. Халфът Науиру Ахамада директен получи червен картон за нарушение срещу Хайдара. Първоначално съдията му извади само жълт, но след преразглеждане на ситуацията със системата ВАР го изгони.

До края на първата част Лайпциг контролираше темпото на двубоя, но отлични възможности за попадение пропусна Кристофър Нкунку, чийто удари бяха отразени от вратаря Гргор Кобел на два пъти.

Домакините откриха резултата в самото начало на второто полувреме. Амаду Хайдара засече с глава центриране на Дани Олмо и не остави шансове на вратаря за 1:0.

Лайпциг продължи да напада и да създава положения, но ги пропускаше с лекота. На няколко пъти и стражът на Щутгарт направи няколко отлични спасявания.

Победата за „биковете“ бе узаконена в 67-ата минута, когато Емил Форсберг се разписа от дузпа за крайното 2:0.

В следващия кръг Лайциг гостува на Борусия Дортмунд, като преди това има ½-финален двубой срещу Вердер Бремен за Купата на Германия. „Швабите“ пък приемат Щутгарт след две седмици, тъй като следващия уикенд предстоят са се изиграят именно ½-финалите за Купата.