РБ Лайпциг направи първата крачка към място на четвъртфиналите в Лига Европа. Тя обаче можеше да бъде много по-голяма и германците определено могат да съжаляват, след като в  първи двубой от осминафиналите победиха руския гранд Зенит Санкт Петербург само с 2:1 на своя „Ред Бул Арена”.

Голове на Брума и Тимо Вернер през второто полувреме дадоха комфортния аванс на РБ, но в края на мача капитанът Кришито реализира скъпоценен гол на чужд терен, който запази напълно интригата преди реванша в Русия следващият четвъртък.

Домакините започнаха по-добре мача и още в 10-ата минута опасен удар на Брума бе самопожертвователно блокиран от бранител в синьо. 15 минути по-късно Тимо Вернер стреля на сантиметри над вратата.

Вернер бе сред най-активните на терена и в 35-ата минута бе още по-близо до попадението. Той стреля отлично от пряк свободен удар, но топката срещна левия страничен стълб на вратата.

Събитията на терена не се промениха и в началото на второто полувреме и закономерно в 56-ата минута германците излязоха напред в резултата. Вернер бе в основата на попадението, след като с великолепен пас с пета изведе перфектно Брума и португалецът нямаше проблем от удобна позиция да стреля покрай плонжа на Андрей Луньов.

3 минути по-късно Вернер на свой ред бе в добра позиция, но ударът му от близко разстояние попадна в ръцете на Луньов. Все пак германският национал стигна до така търсеното попадение в 77-ата минута. Наби Кейта проби страхотно през центъра, след което още по-впечатляващо намери Вернер в коридор, а талантливият нападател много хитро копна топката над вратаря на гостите за 2:0.

Този резултат задоволяваше перфектно домакините, а не се виждаше как Зенит ще стигне до гол. Само че в 86-ата минута руският гранд получи право да изпълни фаул от удобна позиция пред наказателното поле. Зад топката застана капитанът Кришито, който с перфектно насочен изстрел в левия горен ъгъл върна един гол, който запази до голяма степен и шансовете на тима за продължаване напред.

До края на двубоя Лайпциг отново се хвърли в атаки в търсене на трети гол. Марсел Забитцер бе близо до него в последните секунди, но ударът му от границата на наказателното поле мина встрани от вратата.