Волфсбург избегна изпадането от Бундеслигата, след като победи и в ответния плейофен мач срещу Айнтрахт Брауншвайг. „Вълците” на Андрийс Йонкер надиграха третият от Втора Бундеслига с 1:0 и в реванша, което значи, че с общ резултат 2:0 те запазиха елитния си статут.

Предвид инвестициите в нови играчи през последните години, отпадането от елита щеше да бъде, меко казано, жесток удар по реномето на Волфсбург. Днес клубът дори не позволи на женския си футболен тим да отбележи завоювания дубъл с титлата и Купата на Германия именно с мисълта за изключително важния двубой.

Да си шампион, а да не може да празнуваш

А той  може да се определи като всичко друго, но не и като атрактивен. Може би щеше да е по-различно, ако Кристофер Ниман бе отбелязал още в 10-ата минута за втородивизионния Айнтрахт. 24-годишният швед засече отлично центриране, но не го насочи по най-добрия начин и улучи право вратаря Коен Кастеелс.

В 41-ата минута домакините имаха още една страхотна възможност. Кен Райхел получи идеално подаване в наказателното поле, ала вложи прекалено много сила в изстрела си и шутира над вратата.

На фона на тези пропуски Волфсбург нанесе стратегически удар точно в началото на второто полувреме. В 49-ата минута звездата Юнус Мали направи фазомен рейд през двама съперници в наказателното поле и от малък ъгъл пробва да преодолее вратаря Ясмин Фейзич. Босненецът отби топката към границата на наказателното поле, където Виейриня я посрещна със зверска тупалка. Кълбото премина през купа от играчи и спря в горния десен ъгъл – 1:0.

Този гол рязко уби устрема на Брауншвайг, който остана с 10 души на терена в 82-ата минута. Втори жълт картон получи Максимилиан Зауер и така затрудни още повече домакините.

Четири минути преди края Луис Густаво можеше да убие и без това гаснещата интрига. Марио Гомес се измъкна отляво в наказателното поле, а вратарят Фейзич излезе да го пресрещне. До аутлинията нападателят успя да съхрани топката и да я подаде към Густаво пред вратарското поле. Бразилецът беше толкова сигурен, че ще отбележи, затова шутира с пълна сила, а след това се хвана за главата, когато пропусна над вратата.

Въпреки този пропуск изненади до края нямаше и „вълците” запазиха мястото си в елита.