Най-великият германски клуб Байерн Мюнхен днес става на 117 години.

Създаден на 27 февруари 1900 г. Байерн е най-успешният германски клуб и един от най-големи отбори в света, с 10 финала за КЕШ.

На същата дата през 1900 година в ресторант „Гизела“ в столицата на Бавария 11 мъже основават футболният отбор, който години по-късно ще се превърне в най-успешния футболен клуб в Германия и сред най-големите в света.

Футболистите са членували в гимнастическия клуб „Мюнхен“, но заради нежеланието на клуба да подкрепи участието им във футболното първенство на Южна Германия, 11-те млади мъже решават да основат свой футболен клуб, който получава името Байерн. Негов първи президент е Франц Джон, който е човекът, който най-много настоява за независимостта на футболистите.

Отборът е абсолютен рекордьор по отличия в Германия и един от най-добрите в Европа. Байерн е един от четирите отбора, които са печелили и трите големи титли на УЕФА (Шампионска лига, Купа на носителите на купи и Лига Европа). Както и последният отбор спечелил три поредни издания на Купата на европейските шампиони, затова получава трофея завинаги, а освен това има и право да носи значка отбелязваща множество победи на турнира.

Байерн е единствения отбор в Германия който прави дубъл 10 пъти (Шампион на Германия, Купа на Германия). Баварците са единственият отбор в Германия който постига требъл (Шампион на Германия, Купа на Германия и Шампионска лига).

Байерн е има впечатляващите над 250 хиляди клубни членове и над 3800 официални фенклуба из целия свят.