Отборът на РБ Лайпциг не успя да победи Фрайбург у дома и двата тима завършиха наравно при завръщането на Бундеслигата след повече от двумесечна пауза. Срещата приключи при резултат 1:1. В 34-ата минута Мануел Гулде откри изненадващо за Фрайбург, но в 77-ата минута капитанът Юсуф Поулсен успя да донесе точката за футболистите на Юлиан Нагелсман. "Биковете" изиграха доста силен мач, въпреки че в самия край можеха дори и да изгубят срещата, след като попадение на гостите бе отменено заради засада.

Домакините бяха господари на терена през целия двубой и създадоха куп положения, но не успяха да ги материализират. Те дори изоставаха на почивката, но през втората част силния натиск даде резултат. В края на мача и ВАР помогна на "биковете", като по този начин срещата наравно. С тази точка Лайпциг събира актив от 51 точки и остава на трета позиция, но може да бъде изпреварен малко по-късно, ако Борусия Мьонхенгладбах успее да победи Айнтрахт. Фрайбург пък е седми с 37 точки.     


Срещата започна с удар на Конрад Лаймер от границата на наказателното поле във втората минута, който обаче премина покрай дясната греда на вратаря на Фрайбург Александър Шволов.  

В седмата минута дойде и първият точен удар към една от двете врати. Бранител на гостите не успя да изчисти едно центриране на Анхелиньо от свободен удар и топката се озова в Кристофър Нкунку, който стреля, но стражът на Фрайбург изби.  

Седем минути след това дойде и най-чистата възможност дотук в мача. Вратарят на домакините Петер Гулаши даде началото на бърза атака, след като улови топката от корнер. Стражът хвърли звездата Тимо Вернер, който пък на скорост напредна и стреля отдясно в наказателното поле, но Шволов изби. Лаймер пък не успя да направи добавка.

Минута по-късно капитанът Юсуф Поулсен опита ножичен удар след центриране от ъглов удар, но прати топката над вратата. 

Като цяло първата половина от полувремето минава под диктовката на "биковете". Гостите рядко поглеждат към вратата на противника. 

Гостите изненадващо поведоха в 34-ата минута с първото си положение в мача. Винченцо Грифо центрира от ъглов удар и на първа греда Мануел Гулде успя доста с малко късмет, но и елегантно, с пета, да прати топката във вратата на Гулачи за 0:1.     

Минута преди края на първата част Фрайбург можеше да отбележи и второ попадение, след като Кристиан Гюнтер овладя добре дълго подаване и стреля веднага от малък ъгъл, но топката премина малко встрани.

На почивката старши-треньорът на домакините, Юлиан Нагелсман, замени Норди Мукиеле с Адемола Лукман. 

Домакините тръгнаха плахо през втората част, макар че изоставаха в резултата, но в 56-ата минута точно появилия се като резерва Адемола Лукман пропусна страхотен шанс да изравни резултата. Той бе изпуснат сам срещу вратаря Шволов и засече топката от въздуха след центриране на Кевин Кампъл, но не успя да намери опразнената врата и кълбото мина покрай гредата.

Четири минути по-късно „биковете“ пропуснаха нов шанс за гол. Кампъл стреля по земя, след като получи в наказателното поле, но топката бе изчистен пред голлинията от бранител на Фрайбург, а след това и Поулсен не успя да уцели вратата след удар с глава.

В 69-ата минута Марсел Сабицер замени Тайлър Адамс.

Натискът на Лайпциг продължаваше, както обаче и пропуснатите възможности. В рамките на 60 секунди футболистите на Юлиан Нагелсман създадоха две нови чудесни ситуации за попадение. В 73-ата минута вратарят Шволов спаси силен удар на Тимо Вернер, а малко след това и Поулсен опита силен удар от границата на пеналтерията , но парти топката над вратата.

Все пак в 77-ата минута Лайпциг изравни. Кевин Кампъл центрира отляво в наказателното поле, където капитанът Поулсен се извиси над Доминик Хайнц и с глава възстанови равенството - 1:1. 

Четири минути след попадението, в търсене на пълния обрат, Нагелсман включи в игра нападателя Патрик Шик, който замени Кристофър Нкунку.  

„Биковете“ вече търсеха ново попадение, с което да си осигурят и трите точки, като шест минути преди края на редовното време вратарят на Фрайбург Шволов успя да спаси тима си, след като първо изби силен удар на резервата Сабитцер, а след това успя да изпревари и Патрик Шик, преди да направи добавка за добавката.

В третата минута от добавеното време на срещата гостите успяха да вкарат топката във вратата на Гулаши за втори път, след като Робин Кох се разписа отблизо след статично положение. След проверка обаче със системата ВАР, то бе отменено заради много малка засада на Хьолер, който направи подаването за Кох.


РБ ЛАЙПЦИГ – ФРАЙБУРГ 1:1

0:1 Мануел Гулде 34'

1:1 Юсуф Поулсен 77'

Стартови състави на двата отбора:

РБ ЛАЙПЦИГ (): 1. Петер Гулаши – 23. Марсел Халстенберг, 14. Тайлър Адамс, 16. Лукас Клостерман – 27. Конрад Лаймер – 22. Норди Мукиеле, 44. Кевин Кампъл,18. Кристофър Нкунку, 3. Анхелиньо – 11. Тимо Вернер, 9. Юсуф Поулсен (к)

Старши треньор: Юлиан Нагелсман

ФРАЙБУРГ (): 1. Александър Шволов – 23. Доминик Хайнц, Филип Лайнхарт, 5. Мануел Гулд – 30. Кристиан Гюнтер (к), 27. Николас Хьофлер, 25. Робин Кох, 7. Джонатан Шмид – 32. Винченцо Грифо, 22. Адам Салай – 18. Нилс Петерсен

Старши треньор: Кристиан Щрайх

Главен съдия: Мануел Грефе

Стадион: „Ред Бул Арена“, Лайпциг, Германия