Борусия Дортмунд се отдалечи значително от спечелването на титлата в германската Бундеслита. Сега препъникамък за амбициите на тима се оказа регионалният съперник Шалке 04, който надделя на "Сигнал Идуна парк" с 4:2 във вихрено Дерби на Рур.

В срещата от 31-ия кръг на Бундеслигата зрителите видяха два червени картона и шест гола. Към съблекалните преждевременно се насочиха играчите на домакините Марко Ройс и Мариус Волф, които извършиха последователни нарушения срещу Суат Сердар. 

Борусия Дортмунд - Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Голов започнаха да падат още в 14-ата минута. Тогава Марио Гьотце вкара за 1:0 с глава, но четири по-късно Даниел Калиджури изравни от дузпа. В 28-ата Салиф Сане направи пълен обрат за гостите още до почивката.

През втората част драмата бе пълна. В 62-ата Калиджури вкара втори си гол в срещата, като попадението дойде след нарушението, за което Ройс беше изгонен.  

Борусия Дортмунд - Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Дори в намален състав Дортмунд върна един гол чрез Аксел Витцел (84'), но надеждите на домакините загинаха две минути по-късно, след като Брийл Емболо оформи крайното 4:2 (86').

С този успех отборът от Гелзенкирхен почти сигурно се спасява от изпадане. Шалке е 15-ти с актив от 30 точки. След тази загуба Борусия остава на точка (69 т.). зад Байерн Мюнхен, който с мач по-малко (70 т.).

Борусия Дортмунд - Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Борусия повече в резултата в 14-ата минута. Джейдън Санчо центрира към Гьотце в наказателното поле, който бе останал сам и с глава вкара за 1:0. При радостта за гола Санчо беше ударен от хвърлена от агитката на гостите запалка. Той получи медицинска помощ и се завърна в игра.

4 минути след това Шалке изравни. Първо, съдията не видя добре ситуацията, при която Емболо стреля и Юлиан Вайгъл спря топката с ръка. След консултация с ВАР обаче реферът посочи дузпа. Калиджури застана зад топката и вкара хладнокръвно за 1:1.

Борусия Дортмунд - Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

В 28-ата Шалке стигна до нов гол, правейки пълен обрат само за десет минути. Подаване от корнер намери централният защитник Салиф Сане, който надскочи всички при корнер и забоде топката в десния ъгъл на Бюрки за 2:1.

В рамките на 5 минути Марко Ройс и Мариус Волф бяха изгонени за груби нарушения срещу Суат Сердар. Между тези ситуации Шалке стигна до нов гол, след като Калиджури изпълни страховит пряк свободен удар и матира Борусия за трети път.

Борусия Дортмунд - Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки че бе с 9 души, Борусия стигна до още един гол. В 84-ата минута комбинация между Якуб Брун Ларсен и Аксел Витсел позволи на първия да качи топката на главата на втория, който от няколко метра намали до 2:3.

Точка на спора обаче сложи Емболо който получи в наказателното поле и с мощен снаряд по земя смълча "Сигнал Идуна парк" за крайното 4:2.

Борусия Дортмунд - Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Борусия Дортмунд - Шалке 04 - 2:4

1:0 Марио Гьотце 14'

1:1 Даниел Калиджури (дузпа) 18'

1:2 Салиф Сане 28'

1:3 Даниел Калиджури 62'

2:3 Аксел Витсел 84'

2:4 Брийл Емболо 86'

Състави на двата отбора:

Борусия (Д): Бюрки, Волф, Вайгъл, Аканжи, Диало, Витцел, Дилейни, Санчо, Герейро, Ройс, Гьотце

Треньор: Люсиен Фавр

Шалке 04: Нюбел, Стамбули, Сане, Настасич, Калиджури, Маккени, Маскарей, Сердар, Очипка, Емболо, Бургщалер

Треньор: Хуубс Стевенс

Главен съдия: Феликс Цвайер

Стадион: "Сигнал Идуна"

В други срещи от кръга:

Айнтрахт Франкфурт - Херта Берлин 0:0

Хановер - Майнц 1:0

Фортуна Дюселдорф - Вердер Бремен 1:4

РБ Лайпциг - Фрайбург 2:1