Съперникът на Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа – Байер Леверкузен набързо беше върнат в реалността, при това доста болезнено, когато екшънът на домашната сцена отново се пренесе в Бундеслигата. Треньорът Хайко Херлих изглежда беше хванал „последния влак” със звучното 5:0 над Борусия Мьонхенгладбах за Купата на Германия, ала сега съдбата му отново потъна в мрак след 1:4 от Хофенхайм в мач от 10-ия кръг.

Поражението е 5-о за „аспирините” от началото на шампионата, а това няма как да се хареса на феновете. Реално от началото на сезона Леверкузен натрупа доста загуби в мачовете срещу тимове с амбиции за топ 4 в първенството, като падна от Мьонхенгладбах (0:2), Волфсбург (1:3), Байерн Мюнхен (1:3) и Борусия Дортмунд (2:4). Единствената победа над по-качествен противник  - когото малко хора поставяха в сметките за челото – беше в предния кръг при 6:2 над 5-ия Вердер Бремен.

На „БайАрена” срещу Хофе нищо не се получи по начина, по който домакините се надяваха. Леверкузен инкасира гол във вратата си в 19-ата минута, когато Рийс Нелсън се възползва от чудесна асистенция на Винченцо Грифо.

В 30-ата минута намиращият се във върхова форма Карим Белараби изравни резултата, ала само 4 по-късно Павел Кадержабек на практика задължи Жоелинтон да възстанови аванса на Хофе – 1:2. Минутки по-късно Белараби напусна с контузия, а оттам нататък всичко сякаш рухна за Леверкузен.

Още с началото на второто полувреме гостите получиха правото да изпълнят дузпа, а Грифо беше точен от бялата точка в 49-ата минута – 1:3.

Около четвърт час преди края италианецът добави още една асистенция на сметката си, а Жоелинтон – втори гол в срещата за крайното 1:4.

Във временното класиране Хофенхайм заема 6-ото място с 16 точки, което го оставя на 5 пред намиращия се на 12-а позиция Байер Леверкузен.