Байер Леверкузен изигра мач, който ще остане в историята на Бундеслигата с гол № 50 000 в германския елит. „Аспирините“ на Роджър Шмид подчиниха Аугсбург с 3:1 навън като гост, а първото попадение на Карим Белараби отгърна нова страница в традициите на германския футбол. Иначе другите два гола за победителите бяха дело на обичайния заподозрян Хавиер Ернандес-Чичарито, с което мексиканецът има вече 10 на сметката си в първенството.

Двата тима не се щадиха много-много и още от първите минути започнаха да си разменят чисти ситуации. В 6-ата минута Георг Тайгл можеше да се разпише отблизо, но стреля в страни, а Байер отвърна с нелош изстрел на 17-годишния Кай Хаверц, който попадна в ръцете на вратаря Марвин Хиц.

Чичарито се провали от чиста ситуация за „аспирините“ в 12-ата минута, а шест по-късно звездата на Аугсбург Джа-Чеол Коо шутира на сантиметри покрай левия стълб.

Леверкузен определено беше по-добрият тим на терена, а историческият гол падна в 23-ата минута. Тогава гостите отмъкнаха топката в центъра и последва мълниеносна контраатака, при която Бендер изведе чудесно Хаверц сам отдясно. Младокът напредна и в точния момент пусна ниско центриране за Карим Белараби, за когото бе детска игра да вкара гол №50 000 в историята на Бундеслигата – 1:0.

Домакините определено изпаднаха в шок, а „аспирините“ извлякоха максимума с второ попадение в 40-ата минута. След серия неуспешни единоборства около дъгата Ларс Бендер даде много тънък пас за Чичарито, който остана сам срещу вратаря. С едно лъжливо замахване мексиканецът свали Хиц на тревата, след което хладнокръвно стреля високо за 2:0.

Второто полувреме започна с мощен устрем за гостите, които търсеха бърз трети гол. Аугсбург съвсем не се беше предал и на свой ред бе настроен да създава неприятности за противниковата защита. В 60-ата минута домакините намалиха изоставането си чрез чудесна атака, тръгнала отляво. Коо избяга от засадата и получи пас в коридор, който му позволи да нахлуе на скорост в наказателното поле. Кореецът отправи премерен пас към точката на дузпата, където Доминик Коор стреля от движение в опразнената врата – 2:1.

За ужас на домакинските фенове само 5 минути по-късно Леверкузен уби всякакъв устрем. Една изритана напред топка стигна до Кевин Фоланд, който намери начин да изведе Чичарито през центъра на защитата. Първият шут на мексиканеца беше париран от Хиц, ала при добавката вратарят нямаше какво да стори – 3:1.

До края на мача „аспирините“ имаха пълна доминация и изпуснаха да направят победата си още по-изразителна. С победата те временно изскочиха на 8-ата позиция, като със своите 30 точки изостават на 2 зад 7-ия Кьолн и на 3 от 6-ия Херта Берлин.

Аугсбург е 13-и с 24 точки, на цели 9 над опасната зона и на 8 от 16-ия Вердер, който засега държи мястото, даващо право на плейоф за оставане в елита.